online store Harapásemelő – Miért nem működik mindenkinél?
top of page

Harapásemelő – Miért nem működik mindenkinél?

Frissítve: 2023. márc. 13.

Mik azok a harapásemelők? Mire valók és miben segítenek? Ez a fogászati eszköz egyre elterjedtebb az éjszakai fogcsikorgatás és az állkapocs ízületi problémák kezelése céljából. De honnan tudod, hogy megfelelő-e neked?


Íme minden információ, amit a harapásemelő sínről és annak használatáról tudnod érdemes!


A drágább jobb vagy mind ugyanolyan?


A fogorvosok rutinszerűen javasolnak éjszakai fogcsikorgatás, illetve állkapocsízületi problémák esetén harapásemelő síneket.


Ha nem mindenkinél működik, biztos ez a megfelelő kezelésmód? Mekkora eredményessége van és mit mond a tudomány?


Tartalom:


Mik a harapásemelők?


Harapásemelő sínnek is nevezik ezeket, a síneket az általános orvoslás területén sérült testrészek rögzítésére használják. Jelen esetben ez nem úgy néz ki, ahogy például egy törött ujjra helyezett sín kinéz és máshogy is működik. A harapásemelő síneket a fogaidra húzod rá (az alsó és felső fogakra) és innentől kezdve mindig amikor összezárod a fogaid, akkor már nem a felső fogak az alsókkal, hanem pl. a felső fogak az alsó fogakon lévő sínnel találkoznak.


A harapásemelés által viszont megváltozik az, ahogy összezárjuk a fogainkat azaz harapunk. Olyan lesz mintha azok a fogaink amiken a sín van, hirtelen hosszabbak vagy magasabbak lennének. Innen jön a harapásemelő szó.


harapásemelő sín használata


Mire valók a harapásemelő sínek?


A harapásemelőket használják állkapocsízületi panaszok kezelésére, ilyenek az állkapocs kattogás, a rágóizmok fájdalma, ezenkívül pedig használják fogcsikorgató személyeknél a kóros fogkopás megállítására (hogy a sín kopjon, ne a fogak). Ezenkívül elérhetőek még sportteljesítmény növelés céljából használt harapásemelők.


Milyen fajták vannak?


Léteznek előregyártott (internetről rendelhető) és egyedileg készített készülékek is. Gondolhatnád, hogy egy fogorvos (jómagam) rögtön rávágom, hogy az egyedi a jó, de az a helyzet, hogy az egyedi előállítási módjában akkora különbségek lehetnek, mint egy fűnyíró és egy autó előállítása között. Vannak egymásra emlékeztető jelek (kerekek, forgó alkatrészek, motor stb.), de itt ki is merültek a hasonlóságok.


Anyaguk alapján megkülönböztethetőek kemény és puha műanyagból készülő sínek. Terápiás hatékonysága a kemény síneknek nagyobb. A fogaink nem puhák, viszont a falat, ami a fogaink közé kerül igen. Egy puha sín van, hogy pozitív hatású, de sajnos megtörténhet, hogy reflexesen jobban szorítjuk a puha anyagú sínt. Így ellentétes hatást érünk el, mint amit szeretnénk, ugyanis fontos lenne, hogy az izmokat relaxáljuk, ellazítsuk. A kemény sín esetében ez viszont nincs így.


Ezenkívül, ha a kemény sín felszíne egy jó harapást eredményez, ami alatt azt értem, hogy úgy van kiképezve, hogy izmaink szimmetrikusan dolgozzanak amikor ráharapunk, akkor ezt a harapást stabilan megtartja a sín és nem deformálódik el, hanem ellenáll a nagy terhelésnek.


egyedi harapásemelő
Harapásemelő sín illusztráció. A képen a legegyszerűbb fajta sín látható, amely lényegében csak egy egyenletes burkot képez a fogakon. Fő haszna a fogkopás elleni védelem.

A síneket továbbá megkülönböztetjük az alapján is, hogy egy oldalon (alul vagy felül) az összes, vagy csak néhány fogat borítanak-e be. Nagyon fontos megjegyezni, hogy olyan síneket, amiket csak az elülső fogakra tesznek nem szabad sokáig hordani, mivel a hátsó fogak kiemelkedhetnek és innentől kezdve elől már nem érnek össze a fogak a készülék nélkül. A probléma helyrehozása pedig nagyon bonyolult lehet.


Harapásemelők állkapocsízületi kezelésben


Működik-e?


Egy 2019-ben megjelent tanulmány összesítette mindazokat a kutatásokat, amik 1977 óta megjelentek a harapásemelő sínek hatékonyságáról (az állkapocsízületi problémák kezelésében). Az eredmények alapján csak valószínű, hogy egy harapásemelő eredményeket hoz és ráadásul ezt is csak nagyon alacsony minőségű bizonyítékok támasztják alá.* Ez alapján arra a következtetésre juthatnánk, hogy nincs értelme az ilyen készülékeknek.


Miért fordul elő, hogy nem működik?


Az állkapocsízületi problémák esetén, nem egyetlen dolog „romlik el”, hanem egy rendszer zavarával van dolgunk. Az állkapocs ízület ugyanis a rágószervünk része. Ez az a szervünk, amivel rágunk, beszélünk, nyelünk, a részei közé pedig az ízületen kívül a fogaink, a koponyánk, az állkapcsunk, és a fej-nyak izmaink tartoznak.


A harapásemelő sínek készítésénél viszont gyakran csak a fogakkal foglalkoznak, és mivel több másik tényező figyelmen kívül van hagyva az eredmények is elég véletlenszerűek lehetnek.


Hogyan lehet kiszámíthatóbbá tenni a kezelést?


A rágószerv részeinek figyelembevételével. Az ideális kezelésnek tehát az izomzat, az ízület és a fogazat egészének harmóniáját, összhangját kell megteremteni. Hisz egy görcsös izomzathoz készített harapásemelő sín miért szüntetné meg az izmok görcsösségét?


Kezelésválasztás szempontjai


Minden kezelést meg kell előzzön egy részletes vizsgálat, de ha megszületik a döntés, hogy kezelésre van szükség, az egyik legfontosabb, hogy bárhol is kezelteted magad, az mindig legyen visszafordítható addig, amíg meg nem győződtél arról, hogy tényleg segít neked az a terápia.


Azt, hogy az állkapocsízületi kezelést a fogak ún. „becsiszolásával” kezdjék, ami lényegében abból áll, hogy valamilyen szempontok szerint magasnak ítélt felületeket a fogaidból elcsiszolnak a mi csapatunk és a szakma sem fogadja el. Ez ugyanis egy vissza nem fordítható beavatkozás és gyakran nem hozza meg a kívánt eredményt.


Helyette sokkal inkább javasolt egy olyan harapásemelő sín használata, amely készítése folyamán helyreállították az izomzat megfelelő egyensúlyát, az ízület megfelelő helyzetét és ezekre alapozva van egy harmonikus harapás rögzítve.


Azért a rögzítés szót használom, mert ezt a harapást nem a fogorvos állapítja meg saját tudása, véleménye vagy hangulata szerint, hanem az adott páciens egyéni adottságai, ellazított izmai és az ízülete természetes helyzete határozzák meg.


Harapásemelők fogcsikorgatás esetén


Fogcsikorgatás esetén egy harapásemelő sín jó szolgálatot tehet, annak érdekében, hogy a fogak helyett a puhább műanyag kopjon. Valamint a fogágyat is, tehát a fogak körüli csontot is kíméli, mivel sínezi, tehát egymáshoz rögzíti a szomszédos fogakat, így pedig egyenletesebben terhelődik a fogágy (fogágy=a fogak gyökerét körülvevő testrészünk, ide tartozik többek között a fogíny és a csont a fogak körül).


A fogcsikorgatásnál használt sínek is befedik a teljes felületét valamelyik oldali fogazatnak. Nagy különbség tehát nincs, az előzőekben leírtak mind érvényesek ezekre is. Kialakításuk, gyártási módjuk lényegében megegyezik az állkapocsízületi terápiában használt sínekével. Ennek oka, hogy az állkapocsízületi problémák és a fogcsikorgatás nagyon gyakran kéz a kézben járnak és tüneteik is hasonlóak, sőt ok-okozati összefüggés is van közöttük.


A sínek segítségével csökkenthető az izmok feszülése, ezáltal pedig kevésbé szorítja a csikorgató személy a fogait.


Összegzés


Összefoglalóan tehát elmondhatjuk, hogy egyes harapásemelő sínként árusított termékek között jelentős különbségek vannak. A kezelőorvosod feladata a megfelelő fajta kiválasztása és elkészítése. A hatékonyságról pedig semmi más nem ad jobb benyomást, mint a saját tapasztalatod.


Ha meg akarod tudni, hogy a te esetedben milyen kezelésre van szükség, jelentkezz be egy állapotfelmérésre a gombra kattintva, vagy ezen az oldalunkon.






VIDEÓ



*Forrás: Al-Moraissi, E. A. et al. Effectiveness of occlusal splint therapy in the management of temporomandibular disorders: network meta-analysis of randomized controlled trials. International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery 49, 1042–1056 (2020).

bottom of page