nyakfajas.jpg

NYAKFÁJÁS

Görcsös nyakizmok, szinte minden nap jelentkező fájdalom a tarkó, váll tájékon.

MI OKOZHATJA
és lehet valamit tenni?

A KÜLÖNBSÉG

A bal oldali férfi fejtartása normális, a jobb oldalié pedig jócskán előre van esve.

 

Utóbbi nyakizmai több kilogrammal nagyobb súlyt kell tartsanak, így jóval hamarabb megfájdulnak.

Kinek fognak az izmai hamarabb túlterhelődni és ezáltal megfájdulni? Kinek a csigolyái kapnak nagyobb terhelést? Persze, hogy a jobb oldali személynek.

Mi eredményezheti a fejtartás előreesését?

shutterstock_1403296094.jpg

Egy 1991-ben megjelent tanulmány már demonstrálta, hogy a fejtartás befolyásolható a harapási magasság megváltoztatásával.* A harapási magasság növelésével a fejtartás egyenesebbé vált. De mit is értünk "harapási magasság" alatt? Az alsó és felső fogaid együttes magasságát.

Alacsony harapási magasság.

A felső metszőfogak szinte teljesen fedik az alsókat. A páciensnek állkapocsízületi panaszai és fejfájása, valamint nyakfájása volt.

Megemelt harapási magasság.

A fogakat egy kivehető műanyag sínnel kiegészítettük, hogy a hiányzó magasságot kipótoljuk és ezzel a harapási magasságot helyreállítottuk.

IMG_1765.jpg
IMG_1769.jpg
shutterstock_739297498.jpg

AZ ÁLLKAPOCS SZEREPE

Az állkapcsunk különleges csont, ugyanis helyzetét a fogazatunk határozza meg, pontosabban az, ahogyan az alsó-felső fogsorunk találkozik, amikor összezárjuk a fogainkat. Szoros kapcsolata van a nyaki gerinc területével is. Egy 2020-ban készült tanulmány* beigazolta például, hogy az őrlőfogak egyoldali hiánya a C1 és C2 csigolyák (az első két csigolya a koponyánk alatt) elmozdulását okozza. Tehát foghúzások következtében az állkapocs helyzete elferdülhet, ezzel együtt pedig a nyaki csigolyák is.

*Forrás.

13.png

Honnan tudjuk, hogy nálad működik-e?

Egy testi probléma sokféle okból származhat.

 

Pont ezért kezdünk egy olyan vizsgálattal amivel kiderül, van-e torzulás az állkapcsodnál.

A neve elektromyográfia (EMG), amelyet az ideggyógyászatban széles körben használnak. A jelentése (elektro-) elektromos, (myo-) izom, (gráfia) rajzolás, mérés. Tehát elektromos izommérés. Ezzel pontos adatokat kapunk arról, hogy az állkapcsod megfelelő helyzetben van-e, vagy eltorzult, ferde állapotban van esetleg.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen ára van a vizsgálatnak, illetve hol vagytok helyileg?


Az izommérés ára 10.000 Ft. Rendelőnk a 18. kerületben, az Üllői út 437. szám alatt található.
Mi van akkor, ha kiderül, hogy elferdültek az izmaim, az állkapcsom?


Ettől nem szükséges megijedni, ugyanis kezelhető a kialakult állapot. Az eljárás személyre szabott, de 2 dolog általánosságban elmondható: 1. A kezelés mindig visszafordítható, azaz nem végzünk olyan beavatkozást, amely végérvényes változást okozna a testedben, ezáltal van lehetőséged kipróbálni, hogy az állkapcsod megfelelő helyzetbe juttatása, illetve az izmaidnak a kiegyensúlyozása megoldást hoz-e. 2. 30 nap tesztidőszakot biztosítunk arra, hogy magad meggyőződj arról, tényleg segített-e a kezelés és a végén eldöntheted, hogy visszakéred-e a pénzed. A 30 napos tesztidőszak részleteiről alapos írásos tájákoztatást kapsz.
Mit kell vinnem a mérésre?


A vizsgálatra javasoljuk, hogy esetleges korábbi leleteket magaddal hozz. Fontos, hogy férfiak esetében borotválkozva tudjuk a mérést elvégezni, nők esetében pedig számítani kell arra, hogy azokon a helyeken, ahová felragasztjuk a készüléket, le fogjuk törölni a sminket, alapozót.
Szükség lehet-e bármilyen további vizsgálatra?


Ha szükségesnek ítéli kollégánk, akkor javasolhatjuk, hogy egy digitális szájszkennelést, illetve részletes fogorvosi vizsgálatot elvégezzünk veled. A digitális szájszkennelés során egy speciális készülékkel felvételt készítünk a fogazatodról, amelyen láthatóvá válnak a különböző eltérések, problémák. Ha az izomméréssel együtt szeretnéd a digitális szájszkennelést, illetve fogorvosi vizsgálatot elvégeztetni, annak csomagára 20.000 Ft. Ez természetesen szabadon választható és nem kötelező.

TUDOMÁNYOS CIKKEK

BESZÉLJ ORVOSUNKKAL

Címünk:

1181 Budapest, Üllői út 437.

Nyitvatartási idő:

Hétfőtől péntekig 9:00 - 17:30 között.

Az mérés és konzultáció ideje kb. fél óra.

Kérj visszahívást orvosunktól, ingyen!

Köszönjük időpontfoglalásod. Kollégáink hamarosan kapcsolatba lépnek veled.

Szakmailag rólunk

2011-ben Kínában, a mi mintánkra és technológiánkkal megalapították a Kovács féle központot.

A képen a Zheijang Fogorvostudományi Egyetem Állkapocsízületi munkacsoportja látható, látogatáson a központban.

2021-11-07_12h41_06.png