online store import { local } from 'wix-storage'; $w.onReady(function () { // Check URL for GCLID and store it let url = new URL(window.location.href); let gclid = url.searchParams.get('gclid'); if (gclid) { local.setItem('gclid', gclid); } }); console.log
top of page

Állkapocs kattogás, amit tudnod kell

A kattogó állkapocs gyakori elváltozás. A jellegzetes, kattogó hang elsősorban ásításnál, evésnél, illetve beszéd közben jelentkezik, és bár ártalmatlannak tűnik, mégis érdemes foglalkozni vele, mert idővel rosszabbodhat az állapot.

 

Mikor válik kórossá, mikor érdemes orvoshoz fordulni és hogyan lehet megszüntetni?

shutterstock_739297498.jpg
állkapocs ízület rajza

1. Áttekintés: az állkapocs ízület

Az állkapocs ízületünk a fülünk előtt található meg, azon a ponton, ahol két csont találkozik egymással és el tudnak mozdulni egymáshoz képest. Az egyik csont a koponyánk, a másik pedig az állkapcsunk. Szakszóval vápának nevezzük a koponyának a homorú ízületi részét, és fejecsnek azt a domború részt, ami a állkapocs csontunk vége.

Az állkapocs ízületnél az előbb említett mozgás azt jelenti, hogy ki tudjuk nyitni a szánkat: tehát tudunk rágni, beszélni, ásítani, stb.

Az állkapocs ízület laza, tehát a tér minden irányába engedi az állkapcsunkat mozogni. Nem csak kinyitni és becsukni tudjuk a szánkat, hanem az állkapcsunkat minden irányba tudjuk mozgatni és ez segít abban, hogy megrágjuk az ételt. 

A lazasága miatt rendkívül érzékeny és sérülékeny is, és ez állkapocs ízületi problémákhoz vezethet!

Konzultálj kollégánkkal, ingyen!

1. Az alapok

Egy nap során rengetegszer zárjuk össze a fogainkat: a saját nyálunk lenyelése során, a fogaink ösztönös összezárásakor vagy akkor, amikor eszünk. A zárt állapotban a alsó és felső fogsorunk érintkezik egymással és az állkapcsunk helyzetét ez az állapot határozza meg.

 

Ha elkopnak a fogaink, alacsonyabb helyzetbe kerülnek, mint az eredeti állapotban. Ez azt eredményezi, hogy jobban össze tudjuk zárni a fogazatunkat és az állkapcsunk jelentőseb közelebb kerül a koponyához.

Mit jelent ez az állkapocsízület szempontjából?

Az ízületet, ami pici, laza és mozgékony, sokkal nagyobb erő éri, mint a normál helyzetben. Más szavakkal túlterhelődik és ez okozza az állkapocs kattogását.

Mik a tünetei az állkapocs ízületi problémáknak?

A test reakciója az, hogy kímélni akarja ezt az ízületet, ezért előfordulhat, hogy nem tudjuk olyan nagyra nyitni a szánkat és kevésbé tudjuk különböző irányokba mozgatni az állkapcsunkat.

A szájnyitás korlátozottsága mellett jelentkező tünetek még a környező izmok görcsössége és feszessége. Kísérő tünete lehet a fejfájás és nyakfájás is.

állkapocs és koponya érintkezése
állkapocs porc előrecsúszása

2. Mi okozza az állkapocs kattogást?

Az állkapocs kattogása az egyik legelső tünete lehet az állkapocsízület betegségének.

A hangjelenségeknek több fajtája van, de a leggyakoribb az, amikor szájnyitáskor és -csukáskor is, vagy egyéb mozdulatoknál egy-egy határozott kattanás hallható.

Miért kattog az állkapocs?

Az ízületet alkotó két csont közötti porc elmozdulása miatt. A fogak összezárásakor ugyanis ez a kis porc kicsúszik a két csont közül, rendszerint előre, ahogy az a mellékelt képen látszik.

A kicsúszás maga egy kattanással jár. Szájnyitáskor ennek a fordítottja megy végbe. A porc, ami eddig előre volt csúszva, újra a helyére csúszik, tehát a két csont közé kerül, ismét egy kattanás kíséretében.

2. Mi okozza a kattogást?

Unod az olvasást?

Esetleg nem teljesen értetted az eddigi leírást? Nézd meg akkor az alábbi videónkat. Ebben elmagyarázom a korábban tárgyalt alapokat képekkel együtt.

gyógyszerek

3. Szükség van kezelésre?

Az állkapocs kattogása alapvetően nem súlyos betegség, ugyanakkor mindenképpen érdemes konzultálni egy ezen a területen jártas fogorvossal, mert komolyabb probléma is húzódhat mögötte.​

Ha a kattogás az egyedüli tünet, akkor nem mindig szükséges kezelni. Azonban nem árt, ha tudod, hogy nem tesz jót a porcnak az állandó ki-be csúszás. A helyzet kivizsgáltatása azért is javasolt, mert a kattogás mellett más fennálló elváltozásokat is észre kell venni és összefüggéseiben meg kell vizsgálni.

Előfordulhat az, hogy egy idő után a kattogás megszűnik, az illető pedig örül, hogy a probléma magától eltűnt. Lehet, hogy tényleg megszűnt az a túlterhelés, kiváltó ok, ami a kattogást okozta.

 

A másik ami ilyenkor történhet, hogy a porc a kicsúszott helyzetéből már nem tér vissza többé, ebben a kényszerhelyzetben stabilizálódik. Hosszútávon ez viszont állkapocs ízületi gyulladáshoz vezethet, kezelése pedig nehezebb helyzet elé állíthatja a kezelőorvost, illetve a pácienst.

3. Szükség van kezlésre?

Pácienseink mondták:

"Teljesen elmúlt a kattogás, úgyhogy nagyon örülök! El sem hiszem, hogy végre nem hallok és érzek semmit szájnyitáskor.

Éjszakára továbbra is tervezem hordani a sínt, nehogy visszaálljon esetleg. Ráadásul elmúlt a szédülésem és a fülzúgásom is, amit lefekvéskor tapasztaltam.

Nagyon szépen köszönöm Önnek és a doktorúrnak a segítséget! Nagyon boldog vagyok!

Üdvözlettel: T.E."

4. Mi történik, ha rosszabbodik?

A kattogó állkapocs, mint állapot súlyosbodhat, ami az alábbi tünetekkel járhat:

  • sérül az érintett porc

  • erős fájdalom jelentkezik

  • tartós fejfájás, nyakfájás, izomfájdalom

  • fogcsikorgatás miatti fogkopás

  • a porc végleges kiakadása, ami rendkívül heves fájdalommal járhat

  • szájzár kialakulása

  • ízületi gyulladás kialakulása

 

Ha a porc tartósan kimozdul a helyéről (kiakad), az illető a száját nem tudja kinyitni. Ilyen esetekben gyorsan kell cselekedni, mert ahogy telik az idő, egyre nehezebbé válik a porcot visszatenni a helyére.

állkapocs ízület kimozdulása a helyéről
4. Mi történik, ha rosszabbodik?

Unod az olvasást?

Esetleg nem teljesen értetted az eddigi leírást? Nézd meg akkor az alábbi videónkat. Ebben elmagyarázom a korábban tárgyalt kattogási formákat, képekkel együtt.

az izület izmok és fogak összhangja

5. A kattogó állkapocs kezelése

Azt, hogy szükség van-e egyáltalán kezelésre, illetve, ha igen, akkor milyen kezelés szükséges egy részletes állapotfelmérés keretein belül lehet kideríteni.

 

Ez nem egy mindennapi fogorvosi vizsgálat, hisz itt nem a fogaid kapják az elsődleges figyelmet, hanem az állkapocsízületeid, illetve a környező izmaid, de emellett a harapásodat, tehát azt, ahogyan az alsó és felső fogaid találkoznak is megvizsgáljuk.

A tüneteid, illetve a vizsgálat eredményei alapján tudjuk megállapítani azt, hogy szükség van-e kezelésre vagy némi otthoni gyógytorna és rendszeres kontroll elegendő-e.

A legegyszerűbb mód, hogy gyorsan, személyre szabott tanácsokat kapj az, ha kitöltöd az alábbi állkapocsízületi kérdőívünket. Ezután orvosunk fog keresni telefonon, hogy konzultáljon veled!

Konzultálj kollégánkkal, ingyen!

5. Kezelés

6. Az állkapocs kattogás kezelése a mi módszerünkkel

Mi, a módszerünket „Testi kiegyensúlyozás” névre kereszteltük. Ez egy saját fejlesztés és megközelítése alapjaiban különbözik, sok állkapocsízületi kezelési módszertől.

A kezelés alapjai

A kezelésünk alapja az izmok kilazítása és a megfelelő szimmetria helyreállítása. A csontokat az izmok mozgatják és a csontok helyzetének fenntartásáért is az izmok felelnek. Ez az egész testünkre igaz: akár helyes, akár görnyedt testtartásunk van, az izmok felelnek a helyzet fenntartásáért.

Nem csak akkor dolgoznak a test izmai, amikor aktívak, hanem akkor is, amikor nyugalmi helyzetben vagyunk, hiszen akkor is helyben kell tartani a test különböző részeit. Ezt a nyugalomban végzett munkát nevezzük izomtónusnak.

A cél az, hogy a testünk izmai kilazuljanak és nyugalmi izomtónusba kerüljenek. Ha ezt sikerül elérni, akkor a csontok is nagyon nagy valószínűséggel ideális helyzetbe kerültek.

Ez az, aminek az elérést megcélozzuk módszerünkkel.

A kezelés további részei

A test kiegyensúlyozását követően fogjuk tudni, hogy a fogakra készített sínnek hol, mekkora részt kell pótolni a fogakból, melyik fogat, mennyire kell „meghosszabbítani”, hogy az állkapocs az ideális helyzetébe kerüljön.

Ha fájdalommal küzdesz, vagy más tüneteid vannak, keress fel minket, hogy segíthessünk megtalálni a kellemetlenségek okát és a számodra megfelelő kezelést!

Cikket írta: Dr. Kovács Sebastian (fogorvos)

Konzultálj kollégánkkal, ingyen!

Felhasznált szakirodalom: -National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. 2020. Temporomandibular Disorders: Priorities for Research and Care. Washington, DC: The National Academies Press.https://doi.org/10.17226/25652

-Schiffman E, Ohrbach R, Truelove E, et al. Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (DC/TMD) for Clinical and Research Applications: recommendations of the International RDC/TMD Consortium Network* and Orofacial Pain Special Interest Group†. J Oral Facial Pain Headache. 2014;28(1):6-27. doi:10.11607/jop.1151

-POLUHA, R. L. et al. Temporomandibular joint disc displacement with reduction: a review of mechanisms and clinical presentation. J. Appl. Oral Sci.27, (2019).

.

fej arc és nyakizmok
6. A mi megközelítésünk

Unod az olvasást?

Esetleg nem teljesen értetted az eddigi leírást? Nézd meg akkor az alábbi videónkat. Ebben elmagyarázom a kezelést, képekkel együtt.

Szakmailag rólunk

2011-ben Kínában megalapították a Kovács féle központot, cégünk és módszerünk alapítójának Kovács Miklós Imrének neve alatt.

A képen a Zheijang Fogorvostudományi Egyetem Állkapocsízületi munkacsoportja látható, látogatáson a központban.

2021-11-07_12h41_06.png

Te is állkapocsízületi problémáktól szenvedsz?

Ne diagnosztizáld önmagad! Válaszold meg azt a 10 kérdést, amit a kutatók is használnak állkapocsízületi betegek szűrésére.* A kiértékelést kollégánk végzi, ingyenesen.

Nehezedre esik a szádat nagyra nyitni?
Szokott fájni a füled vagy szoktál fájdalmat érezni azon a területen (az állkapocsízületednél)?
Nehézséget okoz az állkapcsod oldalra (jobbra-balra) mozgatása?
Észrevettél valaha hangokat az állkapocsízületedben miközben rágtál vagy kinyitottad a szádat?
Érzel fáradást vagy fájdalmat az izmaidban, amikor rágsz?
Gyakran fáj a fejed?
Szokott fájni a nyakad vagy előfordul, hogy merev a nyakad?
Saját magad feszült (ideges) személynek tartod?
Érzel olyat, hogy az alsó és felső fogaid nem találkoznak jól egymással?
Van olyan szokásod, hogy a fogaidat szorítod vagy csikorgatod?
Állkapocsízületi kérdőív

Mások mondták

Elhatároztam,ha lezárul a tesztidöszak és újra tudok fájdalom nélkül rágni, akkor írni fogok egy 5 csillagos értékelést. Nagyon sok tünetet produkáltam,ami nagyon nem volt kellemes. Az állapotfelmérés után nagyon bizakodó voltam,nagyon szimpatikus volt dr. Kovács Sebastian. Az elejétöl kezdve,hittem megbiztam benne,mindent érthetöen elmagyarázott. A testkiegyenlítés után már csökkent a fájdalom és napról napra jobb lett....már újra rágok fájdalom nélkül és 30 nap telt el a tartók hordása óta! Jelenleg tünetmentes vagyok :-)  Szuper ,szimpatikus dokik :),nem féltem beülni a fogorvosi székbe. Mindent köszönök:-)
Üdvözlettel:

Szilvi

Google_logo.png

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a helyre, mert itt megszüntették az állkapocs ízületi problémámat.

T. Emese

Google_logo.png

Több hónapja tartó panaszaimmal kerestem fel a Balance Dental Fogászati Rendelőt (Kiegyensúlyozott Fogművek Kft.).
Panaszaim között szerepelt a hosszú idő óta tartó fülfájás, nyakfájás, állkapocsfájdalom, nehézkes szájnyitás és rágás, folyamatos feszülő érzés az arcomban.

Szívből ajánlom mindenkinek, aki hasonló problémával küzd mint én, hogy keresse fel a Balance Dental Fogászatot, nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak velük kapcsolatban, panaszaim a kezelésnek köszönhetően megszűntek. Mind a rendelővel, mind az ott dolgozó orvosokkal és asszisztensekkel nagyon meg voltam elégedve, mindannyian kedvesek és segítőkészek voltak.

K. Barbara

Google_logo.png
rolunk_02_edited.jpg

RÓLUNK

Tevékenységünket 2006-ban kezdtük, azóta több, mint 4000 ember járt már nálunk. Családi vállalkozás vagyunk, immár a második generációban. Folyamatosan bővülő csapatunkkal igyekszünk élen járni a szakterületünkön és olyan minőségben szolgáltatni, amelyre büszkék vagyunk.

bottom of page