top of page

Állkapocs kattogás, amit tudnod kell

A kattogó állkapocs gyakori elváltozás. A jellegzetes, kattogó hang elsősorban ásításnál, evésnél, illetve beszéd közben jelentkezik, és bár ártalmatlannak tűnik, mégis érdemes foglalkozni vele, mert idővel rosszabbodhat az állapot.

 

Mikor válik kórossá, és hogyan lehet megszüntetni?

shutterstock_739297498.jpg
ízület_edited.jpg

1. Az alapok

Az állkapocs ízületünk a fülünk előtt elhelyezkedő ízület, tehát egy olyan része a testünknek, ahol két csont találkozik egymással, mégpedig úgy, hogy a csontok el tudnak mozdulni egymáshoz képest, hogy így mozgás jöjjön létre.

 

Az állkapocs ízület esetén ez a mozgás a rágást és a beszédet jelenti a legfőképp. Az egyik csont a koponyánk, a másik pedig az állkapcsunk. Az ízület homorú részét, amely a koponyánknak része az ízületi vápa, míg a domború rész az állkapocs csontunk vége, az ún. fejecs.

 

Különlegessége ennek az ízületnek, hogy nagyon laza, tehát a tér minden irányába engedi az állkapcsunkat mozogni, és így nem csak nyitni-csukni tudunk a szánkkal, hanem az állkapcsunkat minden irányba mozgatva, tudjuk megrágni az ételt.

 

Viszont pont ez a tulajdonsága okozza a sérülékenységét is!

Konzultálj kollégánkkal, ingyen!

1. Az alapok

Naponta több ezer alkalommal zárjuk össze a fogainkat, akár a saját nyálunk lenyelése során, akár a fogaink ösztönös összeszorításakor vagy evéskor. Amikor összezárjuk a fogainkat az állkapcsunk olyan helyzetbe jut, amit az alsó-felső fogaink egymással érintkezve diktálnak.

 

Ha viszont a fogaink elkopnak és így alacsonyabbak lesznek, hirtelen jobban össze tudjuk zárni a fogazatunkat. A fogaink eredeti magassága az állkapcsunkat a megfelelő helyzetben tartotta. Kopottan viszont már közelebb kerül az állkapocs a koponyánkhoz.

 

Mivel jár ez?

Azt a pici, de nagyon mozgékony ízületet jóval nagyobb erő éri. Az ízület túlterhelése pedig kattogáshoz vezethet. Persze a testünk nem akarja tönkre tenni az ízületet, így ránk erőlteti, hogy kíméljük. Kevésbé leszünk képesek kinyitni a szánkat vagy különböző irányokba elmozdítani az állkapcsunkat.

 

Hogyan éri ezt el a testünk? Görcsössé, feszessé válnak a környező izmok így mozgáskorlátozottság alakul ki. Az izmok fájdalma pedig, ami akár fejfájás vagy nyakfájás formájában is megnyilvánulhat csak a tünet.

állkapocsízületi probléma.jpg
állkapocs porc előrecsúszás.jpg

2. Mi okozza a kattogást?

Az állkapocs kattogása az egyik legelső tünete lehet az állkapocsízület betegségének.

 

A hangjelenségeknek több fajtája van, de a leggyakoribb az, amikor szájnyitáskor és -csukáskor is, vagy egyéb mozdulatoknál egy-egy határozott kattanás hallható.

Mi okozza ezt? Az ízületet alkotó két csont közötti porc elmozdulása. A fogak összezárásakor ugyanis ez a kis porc kicsúszik a két csont közül, rendszerint előre, ahogy az a mellékelt képen látszik.

A kicsúszás maga egy kattanással jár. Szájnyitáskor ennek a fordítottja megy végbe. A porc, ami eddig előre volt csúszva, újra a helyére csúszik, tehát a két csont közé kerül, ismét egy kattanás kíséretében.

2. Mi okozza a kattogást?

Unod az olvasást?

Esetleg nem teljesen értetted az eddigi leírást? Nézd meg akkor az alábbi videónkat. Ebben elmagyarázom a korábban tárgyalt alapokat képekkel együtt.

Image by Christina Victoria Craft

3. Szükség van kezelésre?

Az állkapocs kattogása alapvetően nem súlyos betegség, ugyanakkor mindenképpen érdemes konzultálni egy ezen a területen jártas fogorvossal, mert komolyabb probléma is húzódhat mögötte.

Ha a kattogás az egyedüli tünet, akkor nem mindig szükséges kezelni. Azonban nem árt, ha tudod, hogy nem tesz jót a porcnak az állandó ki-be csúszás.

A helyzet kivizsgálatása azért is javasolt, mert a kattogás mellett más fennálló elváltozásokat is észre kell venni és összefüggéseiben meg kell vizsgálni.  Előfordulhat az, hogy egy idő után a kattogás megszűnik, az illető pedig örül, hogy a probléma magától eltűnt. Lehet, hogy tényleg megszűnt az a túlterhelés, kiváltó ok, ami a kattogást okozta. A másik ami ilyenkor történhet, hogy a porc a kicsúszott helyzetéből már nem tér vissza többé, ebben a kényszerhelyzetben stabilizálódik. Hosszútávon ez viszont az ízület gyulladásához vezethet, kezelése pedig nehezebb helyzet elé állíthatja a kezelőorvost, illetve a pácienst.

3. Szükség van kezlésre?

Pácienseink mondták:

"Teljesen elmúlt a kattogás, úgyhogy nagyon örülök! El sem hiszem, hogy végre nem hallok és érzek semmit szájnyitáskor.

Éjszakára továbbra is tervezem hordani a sínt, nehogy visszaálljon esetleg. Ráadásul elmúlt a szédülésem és a fülzúgásom is, amit lefekvéskor tapasztaltam.

Nagyon szépen köszönöm Önnek és a doktorúrnak a segítséget! Nagyon boldog vagyok!

Üdvözlettel: T.E."

4. Mi történik, ha rosszabbodik?

A kattogó állkapocs, mint állapot súlyosbodhat, ami az alábbi tünetekkel járhat:

  • sérül az érintett porc

  • erős fájdalom jelentkezik

  • tartós fejfájás, nyakfájás, izomfájdalom

  • fogcsikorgatás miatti fogkopás

  • a porc végleges kiakadása, ami rendkívül heves fájdalommal járhat

  • szájzár kialakulása

 

Ha a porc tartósan kimozdul a helyéről (kiakad), az illető a száját nem tudja kinyitni. Ilyen esetekben gyorsan kell cselekedni, mert ahogy telik az idő, egyre nehezebbé válik a porcot visszatenni a helyére.

AdobeStock_366184097_edited.jpg
4. Mi történik, ha rosszabbodik?

Unod az olvasást?

Esetleg nem teljesen értetted az eddigi leírást? Nézd meg akkor az alábbi videónkat. Ebben elmagyarázom a korábban tárgyalt kattogási formákat, képekkel együtt.

izulet izmok fogak összhangban.png

5. Kezelés

Azt, hogy szükség van-e egyáltalán kezelésre, illetve, ha igen, akkor milyen kezelés szükséges egy részletes állapotfelmérés keretein belül lehet kideríteni. Ez nem egy mindennapi fogorvosi vizsgálat, hisz itt nem a fogaid kapják az elsődleges figyelmet, hanem az állkapocsízületeid, illetve a környező izmaid, de emellett a harapásodat, tehát azt, ahogyan az alsó és felső fogaid találkoznak is megvizsgáljuk.

A tüneteid, illetve a vizsgálat eredményei alapján tudjuk megállapítani azt, hogy szükség van-e kezelésre vagy némi otthoni gyógytorna és rendszeres kontroll elegendő-e.

A legegyszerűbb mód, hogy gyorsan, személyre szabott tanácsokat kapj az, ha kitöltöd az alábbi állkapocsízületi kérdőívünket. Ezután orvosunk fog keresni telefonon, hogy konzultáljon veled!

Konzultálj kollégánkkal, ingyen!

5. Kezelés

6. A mi megközelítésünk

Mi, a módszerünket „Testi kiegyensúlyozás” névre kereszteltük. Ez egy saját fejlesztés és megközelítése alapjaiban különbözik, sok állkapocsízületi kezelési módszertől.

A kezelés alapját az izmok kilazítása, megfelelő szimmetriájának helyreállítása jelenti. Mik mozgatják ugyanis a csontokat? Az izmok! Sőt mi több, az izmok felelnek a csontok helyzetének fenntartásáért is. Így például akár jó, akár rossz, görnyedt testtartásunk van, mindkét helyzet fenntartásáért az izmok felelnek. Ugyanis nyugalmi helyzetben is dolgoznak az izmok, pontosan azért, hogy helyben tartsák a testünk különböző részeit. Ezt a nyugalomban végzett munkát nevezzük izomtónusnak.

Ha el tudjuk érni, hogy a testünk izmai kilazuljanak és újra egy nyugalmi izomtónusba kerüljenek, akkor a csontokról is tudhatjuk, hogy nagyon nagy valószínűséggel, ideális helyzetbe kerültek.

Ez az, aminek az elérést megcélozzuk módszerünkkel.

Miután ez megtörtént fogjuk tudni, hogy egy a fogakra készített sínnek hol, mekkora részt kell pótolni a fogakból, melyik fogat, mennyire kell „meghosszabbítani”, hogy az állkapocs az ideális helyzetébe kerüljön.

Cikket írta: Dr. Kovács Sebastian (fogorvos)

Konzultálj kollégánkkal, ingyen!

Felhasznált szakirodalom: -National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. 2020. Temporomandibular Disorders: Priorities for Research and Care. Washington, DC: The National Academies Press.https://doi.org/10.17226/25652

-Schiffman E, Ohrbach R, Truelove E, et al. Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (DC/TMD) for Clinical and Research Applications: recommendations of the International RDC/TMD Consortium Network* and Orofacial Pain Special Interest Group†. J Oral Facial Pain Headache. 2014;28(1):6-27. doi:10.11607/jop.1151

-POLUHA, R. L. et al. Temporomandibular joint disc displacement with reduction: a review of mechanisms and clinical presentation. J. Appl. Oral Sci.27, (2019).

.

ízület izmok fogak összhangban.png
6. A mi megközelítésünk

Unod az olvasást?

Esetleg nem teljesen értetted az eddigi leírást? Nézd meg akkor az alábbi videónkat. Ebben elmagyarázom a kezelést, képekkel együtt.

Szakmailag rólunk

2011-ben Kínában megalapították a Kovács féle központot, cégünk és módszerünk alapítójának Kovács Miklós Imrének neve alatt.

A képen a Zheijang Fogorvostudományi Egyetem Állkapocsízületi munkacsoportja látható, látogatáson a központban.

2021-11-07_12h41_06.png

Te is állkapocsízületi problémáktól szenvedsz?

Ne diagnosztizáld önmagad! Válaszold meg azt a 10 kérdést, amit a kutatók is használnak állkapocsízületi betegek szűrésére.* A kiértékelést kollégánk végzi, ingyenesen.

Nehezedre esik a szádat nagyra nyitni?
Szokott fájni a füled vagy szoktál fájdalmat érezni azon a területen (az állkapocsízületednél)?
Nehézséget okoz az állkapcsod oldalra (jobbra-balra) mozgatása?
Észrevettél valaha hangokat az állkapocsízületedben miközben rágtál vagy kinyitottad a szádat?
Érzel fáradást vagy fájdalmat az izmaidban, amikor rágsz?
Gyakran fáj a fejed?
Szokott fájni a nyakad vagy előfordul, hogy merev a nyakad?
Saját magad feszült (ideges) személynek tartod?
Érzel olyat, hogy az alsó és felső fogaid nem találkoznak jól egymással?
Van olyan szokásod, hogy a fogaidat szorítod vagy csikorgatod?
Állkapocsízületi kérdőív

Mások mondták

Elhatároztam,ha lezárul a tesztidöszak és újra tudok fájdalom nélkül rágni, akkor írni fogok egy 5 csillagos értékelést. Nagyon sok tünetet produkáltam,ami nagyon nem volt kellemes. Az állapotfelmérés után nagyon bizakodó voltam,nagyon szimpatikus volt dr. Kovács Sebastian. Az elejétöl kezdve,hittem megbiztam benne,mindent érthetöen elmagyarázott. A testkiegyenlítés után már csökkent a fájdalom és napról napra jobb lett....már újra rágok fájdalom nélkül és 30 nap telt el a tartók hordása óta! Jelenleg tünetmentes vagyok :-)  Szuper ,szimpatikus dokik :),nem féltem beülni a fogorvosi székbe. Mindent köszönök:-)
Üdvözlettel:

Szilvi

Google_logo.png

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a helyre, mert itt megszüntették az állkapocs ízületi problémámat.

T. Emese

Google_logo.png

Több hónapja tartó panaszaimmal kerestem fel a Balance Dental Fogászati Rendelőt (Kiegyensúlyozott Fogművek Kft.).
Panaszaim között szerepelt a hosszú idő óta tartó fülfájás, nyakfájás, állkapocsfájdalom, nehézkes szájnyitás és rágás, folyamatos feszülő érzés az arcomban.

Szívből ajánlom mindenkinek, aki hasonló problémával küzd mint én, hogy keresse fel a Balance Dental Fogászatot, nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak velük kapcsolatban, panaszaim a kezelésnek köszönhetően megszűntek. Mind a rendelővel, mind az ott dolgozó orvosokkal és asszisztensekkel nagyon meg voltam elégedve, mindannyian kedvesek és segítőkészek voltak.

K. Barbara

Google_logo.png
rolunk_02_edited.jpg

RÓLUNK

Tevékenységünket 2006-ban kezdtük, azóta több, mint 4000 ember járt már nálunk. Családi vállalkozás vagyunk, immár a második generációban. Folyamatosan bővülő csapatunkkal igyekszünk élen járni a szakterületünkön és olyan minőségben szolgáltatni, amelyre büszkék vagyunk.