Harapásemelő – Miért nem működik mindenkinél?

A drágább jobb vagy mind ugyanolyan?

A fogorvosok rutinszerűen javasolnak fogcsikorgatás, illetve állkapocsízületi problémák esetén harapásemelő síneket. Ha nem mindenkinél működik, biztos ez a megfelelő kezelésmód? Mekkora eredményessége van és mit mond a tudomány?

Tartalom:

  1. Mik a harapásemelők?

  2. Milyen fajtái vannak?

  3. Szerepük állkapocsízületi kezelésben

  4. Használatuk fogcsikorgatás esetén


Mik a harapásemelők?

Harapásemelő sínnek is nevezik ezeket, a síneket az általános orvoslás területén sérült testrészek rögzítésére használják. Jelen esetben ez nem úgy néz ki, ahogy például egy törött ujjra helyezett sín kinéz és máshogy is működik. A harapásemelő síneket a fogaidra húzod rá (az alsó vagy felső fogakra) és innentől kezdve mindig amikor összezárod a fogaid, akkor már nem a felső fogak az alsókkal, hanem pl. a felső fogak az alsó fogakon lévő sínnel találkoznak.

Ezáltal viszont megváltozik az, ahogy összezárjuk a fogainkat azaz harapunk. Olyan lesz mintha azok a fogaink amiken a sín van, hirtelen hosszabbak vagy magasabbak lennének. Innen jön a harapásemelő szó.


Mire valók a harapásemelő sínek?

A harapásemelőket használják állkapocsízületi panaszok kezelésére, ilyenek az állkapocs kattogás, a rágóizmok fájdalma, ezenkívül pedig használják fogcsikorgató személyeknél a kóros fogkopás megállítására (hogy a sín kopjon, ne a fogak). Ezenkívül elérhetőek még sportteljesítmény növelés céljából használt harapásemelők.


Milyen fajták vannak?

Léteznek előregyártott (internetről rendelhető) és egyedileg készített készülékek is. Gondolhatnád, hogy egy fogorvos (jómagam) rögtön rávágom, hogy az egyedi a jó, de az a helyzet, hogy az egyedi előállítási módjában akkora különbségek lehetnek, mint egy fűnyíró és egy autó előállítása között. Vannak egymásra emlékeztető jelek (kerekek, forgó alkatrészek, motor stb.), de itt ki is merültek a hasonlóságok.

Anyaguk alapján megkülönböztethetőek kemény és puha műanyagból készülő sínek. Terápiás hatékonysága a kemény síneknek nagyobb. A fogaink nem puhák, viszont a falat, ami a fogaink közé kerül igen. Egy puha sín van, hogy pozitív hatású, de sajnos megtörténhet, hogy reflexesen jobban szorítjuk a puha anyagú sínt. Így ellentétes hatást érünk el, mint amit szeretnénk, ugyanis fontos lenne, hogy az izmokat relaxáljuk, ellazítsuk. A kemény sín esetében ez viszont nincs így.

Ezenkívül, ha a kemény sín felszíne egy jó harapást eredményez, ami alatt azt értem, hogy úgy van kiképezve, hogy izmaink szimmetrikusan dolgozzanak amikor ráharapunk, akkor ezt a harapást stabilan megtartja a sín és nem deformálódik el, hanem ellenáll a nagy terhelésnek.


A síneket továbbá megkülönböztetjük az alapján is, hogy egy oldalon (alul vagy felül) az összes, vagy csak néhány fogat borítanak-e be. Nagyon fontos megjegyezni, hogy olyan síneket, amiket csak az elülső fogakra tesznek nem szabad sokáig hordani, mivel a hátsó fogak kiemelkedhetnek és innentől kezdve elől már nem érnek össze a fogak a készülék nélkül. A probléma helyrehozása pedig nagyon bonyolult lehet.


Harapásemelők állkapocsízületi kezelésben

Működik-e?

Egy 2019-ben megjelent tanulmány összesítette mindazokat a kutatásokat, amik 1977 óta megjelentek a harapásemelő sínek hatékonyságáról (az állkapocsízületi problémák kezelésében). Az eredmények alapján csak valószínű, hogy egy harapásemelő eredményeket hoz és ráadásul ezt is csak nagyon alacsony minőségű bizonyítékok támasztják alá.* Ez alapján arra a következtetésre juthatnánk, hogy nincs értelme az ilyen készülékeknek.

Miért fordul elő, hogy nem működik?

Az állkapocsízületi problémák esetén, nem egyetlen dolog „romlik el”, hanem egy rendszer zavarával van dolgunk. Az állkapocs ízület ugyanis a rágószervünk része. Ez az a szervünk, amivel rágunk, beszélünk, nyelünk, a részei közé pedig az ízületen kívül a fogaink, a koponyánk, az állkapcsunk, és a fej-nyak izmaink tartoznak.

A harapásemelő sínek készítésénél viszont gyakran csak a fogakkal foglalkoznak, és mivel több másik tényező figyelmen kívül van hagyva az eredmények is elég véletlenszerűek lehetnek.

Hogyan lehet kiszámíthatóbbá tenni a kezelést?

A rágószerv részeinek figyelembevételével. Az ideális kezelésnek tehát az izomzat, az ízület és a fogazat egészének harmóniáját, összhangját kell megteremteni. Hisz egy görcsös izomzathoz készített harapásemelő sín miért szüntetné meg az izmok görcsösségét?

Kezelésválasztás szempontjai

Minden kezelést meg kell előzzön egy részletes vizsgálat, de ha megszületik a döntés, hogy kezelésre van szükség, az egyik legfontosabb, hogy bárhol is kezelteted magad, az mindig legyen visszafordítható addig, amíg meg nem győződtél arról, hogy tényleg segít neked az a terápia.

Azt, hogy az állkapocsízületi kezelést a fogak ún. „becsiszolásával” kezdjék, ami lényegében abból áll, hogy valamilyen szempontok szerint magasnak ítélt felületeket a fogaidból elcsiszolnak a mi csapatunk és a szakma sem fogadja el. Ez ugyanis egy vissza nem fordítható beavatkozás és gyakran nem hozza meg a kívánt eredményt.

Helyette sokkal inkább javasolt egy olyan harapásemelő sín használata, amely készítése folyamán helyreállították az izomzat megfelelő egyensúlyát, az ízület megfelelő helyzetét és ezekre alapozva van egy harmonikus harapás rögzítve.