Állkapocs fájdalom: Amit tudnod kell.

Állkapocs kattogás, állkapocsízületi gyulladás, fájdalom a fül előtt az állkapocsban, fájdalom a rágóizmokban, szájnyitási nehezítettség. Mit jelentenek ezek?


Ahhoz, hogy megértsd ezeket és tudd, hogy mit lehet tenni ezzel érdemes néhány elemi dolgot megismerned tested ezen részéről, és a panaszok kialakulásáról.


Részek:

1. Az alapok

2. Az állkapocsízületi betegség csoportjai

3. Állkapocs fájdalom oka

4. Tünetei

5. Elérhető kezelések típusai, áttekintése

6. A mi megközelítésünk


1. Az alapok


Az állkapocsízületünk pontosan a fülünk előtt elhelyezkedő ízület, mely összeköti az állkapcsot a koponyával és lehetővé teszi, hogy rágjunk, beszéljünk, ásítsunk.

Különlegessége ennek az ízületnek, hogy nagyon laza, tehát a tér minden irányába engedi az állkapcsunkat mozogni, és így nem csak nyitni-csukni tudjuk a szánkat, hanem az állkapcsunkat minden irányba mozgatva fel tudjuk őrölni az ételt. Ez azt jelenti, hogy az ízület nem csak forgó mozgást végez, hanem csúszó mozgást is. Viszont pont ez a tulajdonsága okozza a sérülékenységét is!állkapocs ízület részei

2. Az állkapocsízületi betegség csoportjai

Két fő típusról beszélhetünk:

-Az izmokat érintő állkapocsízületi betegség: Ez a leggyakrabban előforduló állkapocsízületi betegség. Köznyelven rágóizom gyulladásnak is szokták nevezni.

Jellemző, hogy a fej-nyak izmokban érzékeny, görcsös csomók találhatóak, illetve az izmok fájdalmasak lehetnek. Az érzékeny csomók ún. trigger pontok.

A trigger az angolból jön és a puska ravaszát jelenti. Ezek olyan csomók az izmokban amik érzékenyek, fájdalmasak és van olyan fajtájuk amikre jellemző, hogy amikor megnyomjuk őket az egy távolabbi helyen fájdalmat válthat ki, tehát kisugárzik a fájdalom.

rágóizom gyulladás

-Ízületi megbetegedéssel járó forma: Ez a forma gyakran az állkapocs kattogásával jár, de rosszabb esetben lehet, hogy nincs már kattogás. Mitől alakul ki a kattogás? Az ízületben található kis porc összezárt fogak mellett előre van préselődve, tehát nincs ott ahol lennie kéne, a két csont között.

Amikor viszont kinyitja az érintett személy a száját a porc hirtelen „visszaugrik” a helyére. Ez a „visszaugrás” jár hanggal.