online store Harapásemelő sín az állkapocs probléma kezelésére?
top of page

Harapásemelő sín az állkapocs probléma kezelésére?

Az éjszakai fogcsikorgatás és az állkapocs ízületi problémák sokakat érintenek. A csikorgatással járó tünetek között olyan kellemetlenségek jelenhetnek meg, mint például a fogak érzékennyé válása, a rágóizmok folyamatos görcsössége és az állkapocs ízületi problémák kialakulása.


Megelőzhető mindez? Hatékony a sínterápia az állkapocs problémák kezelésére? Honnan lehet tudni, hogy melyik harapásemelő sín a legjobb?


Ebben a cikkben megválaszoljuk ezeket a kérdéseket és megvizsgáljuk, hogy alkalmas-e a harapásemelő az állkapocs problémáinak kezelésére!


férfi-harapásemelő-sínt-helyez-a-szájába

Mi az a harapásemelő?


A harapásemelő sín egy speciálisan kialakított műanyag eszköz, amely az alsó vagy felső fogakon rögzül. Gyakori az éjszakai harapásemelő sín, vagy a fogcsikorgatás elleni sín elnevezés ezeknél az eszközöknél, mert gyakran az éjszakai fogcsikorgatás enyhítése céljából használják.


Mire jó a harapásemelő sín?


Az éjszakai harapásemelő sín célja, hogy elnyelje a fogak összeszorításából származó erőket, így megakadályozva az állkapocs ízület túlterhelését. Az állkapocs ízületi problémák kezelése esetében pedig az a cél, hogy a harapásemelő segítsen megtartani és stabilizálni az állkapocs helyzetét.


műanyag-harapásemelő-sín-az-asztalra-helyezve

Előregyártott és személyre szabott harapásemelők


Léteznek előre gyártott, boltban, gyógyszertárban, vagy fogászati rendelőkben megvásárolható harapásemelők és egyedileg, egyénre szabottan elkészített eszközök is.


Az előregyártott eszközök általában néhány milliméter vastagságban, egyenletesen fedik be az alsó vagy felső fogsort. Ezeket rendszerint kifejezetten az éjszakai fogcsikorgatás megszűntetésére ajánlják (ezért is nevezik úgy, hogy éjszakai harapásemelő sín).


Az egyénre szabott harapásemelők kinézetükben hasonlóak lehetnek az előre gyártotthoz, de úgy kerülnek kialakításra, hogy az adott páciens fogsorát követve segítsék a problémák kezelésének folyamatát.


Miért nem ajánlott az előregyártott?


A harapásemelők enyhíthetik ugyan a panaszokat, de a probléma valódi okát nem szüntetik meg, mivel az állkapocsízületek és a fogak problémái több tényezőből állnak. Az eszköz célja az lenne, hogy csökkentse az ízület terhelését és kiegyenlítse az alsó-felső fogsort, de a fogak helyzete és az ízület terhelése egyénenként változó.


A sínterápia önmagában nem oldja meg az állkapocs ízületi panaszokat, mivel az ideális helyzet meghatározásához figyelembe kell venni az állkapocs terhelését, a csontok deformálódását és a páciens tüneteit is.


Fogcsikorgatás kezelése sínterápiával


A fogcsikorgatás, a fogak összeszorítása miatt a fogakra akár több, mint 40 kilogrammos nyomás is nehezedhet négyzetcentiméterenként. Ez komoly állkapocs ízületi problémákat okozhat. A harapásemelő sín segít a görcsösség megszűntetésében, hiszen elnyeli a fogak összeszorításából származó erőket és lehetővé teszik az izmok kilazulását.


Amennyiben azonban hosszú távon fennállnak a problémák, vagy más, kísérő tünet is megjelenik a fogcsikorgatás mellett, érdemes megvizsgálni a fogakat, az állkapocs ízület helyzetét és felállítani egy személyre szabott kezelési tervet.


nő-megérinti-az-arcát-a-fájdalom-miatt

Az állkapocs ízületi problémák és a sínterápia


Az alvás közben jelentkező, éjszakai fogcsikorgatás ugyanúgy okozhat állkapocs ízületi problémákat, mint a helytelen testtartás, a fogak és az állcsont sérülése, vagy akár az ízület gyulladása is.


A harapásemelők segíthetnek a probléma megszüntetésében?


A rövid válasz az, hogy igen, de nem mindegy, hogy milyen harapásemelő sínt használunk és mikor, a kezelés melyik fázisában.


Első lépésben fontos visszaállítani az izomzat és az állkapocs normál állapotát, azután pedig elkészülhet az egyénre szabott harapásemelő sín. A speciális harapásemelő eszköz biztosítja azt, hogy az állkapocs a megfelelő helyzetben maradjon és az izomzat megfelelően, szimmetrikusan dolgozzon a fogak zárásakor.


Az állkapocs ízületi problémák kezelésében tehát fontos szerepet játszik a sínterápia, de első lépésben a test kiegyensúlyozására és az állkapocs optimális helyzetének helyreállítására van szükség.


Személyre szabott segítség


Tucatnyi előre gyártott harapásemelő sínt próbáltál már, de egyik sem oldotta meg a problémád? Nem tudod, hogy miért nem enyhülnek a panaszaid?


Jelentkezz be egy személyes konzultációra hozzánk, hogy kialakíthassuk a számodra legmegfelelőbb kezelési tervet a tüneteid enyhítése és a valódi ok megszüntetése céljából!

bottom of page