online store Állkapocsízületi kezelés fejfájás ellen?
top of page

Állkapocsízületi kezelés fejfájás ellen?

Van-e összefüggés az állkapocs problémák és a fejfájás között? Valóban okozhat-e az állkapocs kattogás fejfájást? És milyen megoldások vannak a visszatérő fejfájás ellen?


A folyton visszaterő, tenziós, vagy migrénes fejfájás bizony az állkapocs ízületi problémákból is eredhet. Ebben a cikkben körbe járjuk ezt a témát és bemutatjuk, hova érdemes fordulnod, ha a probléma valódi gyökerét szeretnéd megszüntetni!


nő-fejét-fogja-fejfájás-miatt

Fájhat a fejünk állkapocs ízületi probléma miatt?


Köztudott, hogy a stressz, a helytelen életmód és bizonyos betegségek gyakran okozhatnak fejfájást. Hasonlóan a kialvatlanság, a vitamin hiány, vagy a gyógyszerek mellékhatása is lehet erős fejfájás, amivel nehéz megküzdeni.


De mindezek mellett van egy összefüggés az állkapocsízületi panaszok a fejfájás között. Előfordulhat, hogy észre sem vesszük a fogaink összeszorítását, az állkapcsunk merevségét. Érdemes ezt a területet is körbejárni, hogy megértsük, mi okozhatja a rendszeresen jelentkező panaszokat.


Összefüggés a fejfájás és az állkapocs problémák között


Felmerül a kérdés, hogy a kettő terület hogyan kapcsolódik össze. Ehhez meg kell értenünk az állkapocs és a rágószervek működését.


Az állkapocs ízület az a pont, ahol két csont találkozik egymással: a koponya csont és az állkapocs. Ez a két csont el tud mozdulni egymástól, ezzel lehetővé téve a száj nyitását és zárását, az állkapocs jobbra-balra történő mozgását. Tehát tudunk beszélni, enni, ásítani ennek az érzékeny, pici porcnak a segítségével.


A probléma akkor jelentkezik, amikor ez a porc nagyobb terhelésnek van kitéve a kelleténél és a porc összenyomódik, kicsúszik.


fogorvos-és-páciens-az-eredményeket-elemzi

Mi okozhat állkapocsízületi problémát?


Sok esetben összetett problémát állapíthatunk meg, de az egyik leggyakoribb probléma a fogak kopása. Az állkapocs egészséges, alap állásában nincsenek panaszok. Ha viszont elkopnak a fogak, megváltozik ez a pozíció, és az állkapocs ízület terhelést kap és kopni kezd. Ennek eredményeként jelentkezhet a kattogás, és az első fájdalmak.


Emellett okozhatja még helytelen testtartás, gyulladás, állkapocsízületi megbetegedés, stresszből eredő fogszorítás és fogcsikorgatás és fogászati probléma is.


Az izmok szerepe


A porc mellett több izom segíti ezeket a mozgásokat, amik közé tartoznak a nyakizmok, a halántékon futó izmok, és az arcizmok is, amik kifejezetten az állkapocs mellett, alatt és felett helyezkednek el.


Ahogy a testünk többi részén található izmok is, ha a rágóizmok folyamatosan "dolgoznak", azaz nincsenek ellazul, nyugalmi állapotban, görcsössé és merevvé válnak.


Az állkapocs ízület kopásakor az izmok jobban igénybe vannak véve, hiszen testünk igyekszik levenni a terhelést az állkapocsról. Ezt pedig az izmok segítségével teszi.


nő-megérinti-a-tarkóját-fájdlaom-miatt

Trigger pontok és a fejfájás


A merev izmokban trigger pontok alakulnak ki, amik apró kis csomók és sugárzó fájdalmat idéznek elő. Ezek is lehetnek okozói a fejfájásnak, hiszen a fej izomzatára teljesen kihatnak és észrevétlenül okoznak kellemetlenséget a halánték bőre alatt található halántékizom, de akár a nyakizom, vállizom és még a fejbiccentő izom területén is.


Létezik gyors megoldás fejfájás ellen?


Az állkapocs problémák miatt kialakuló fejfájás könnyen betudható migrénnek, vagy tenziós fájásnak. Mivel ez a típusú fejfájás viszonylag gyakran jelentkezik, érthető, hogy egy olyan megoldást keresel, ami gyorsan enyhíteni tudja a kínzó fájdalmat.


A helyzet azonban az, hogy a legtöbb "SOS megoldás", mint a fájdalomcsillapító gyógyszer, a hideg borogatás és a pihenés csak átmenetileg segíthet a fájdalom enyhítésében, magát a probléma gyökerét nem fogja megoldani. Ha hatékony megoldást keresel, ami hosszú távon megszünteti a fájdalmat, a probléma valós okát kell megkeresni és kezelni.


Hogyan lehet hosszú távon megszüntetni a fejfájást?


A visszatérő fejfájások hatással vannak a mindennapokra és valódi gyökerük kezelésének hiánya hosszú távon további egészségügyi problémát is okozhat, ezért kiemelten fontos a megfelelő, célzott kezelés.


Amennyiben a fejfájás az állkapocs ízületi problémákhoz köthető, itt érdemes a kezelést kezdeni.


nő-harapásemelő-sínt-helyez-a-felső-fogsorára

Miből áll az állkapocs kezelés?


A hatékony kezelés minden esetben személyre szabott és egy nagyon alapos állapotfelméréssel kezdődik. A Balancedental gnatológiai központban legfőbb célunk az összhang teremtése az izomzat, az állkapocsízület és a fogak között.


A kezelés részeként felmérjük az állkapocs helyzetét és digitális felvételeket készítünk a fogazatról és a harapásról. Az eredmények kiértékelése alapján visszaállítjuk az izomzat a megfelelő, nyugalmi állapotba, ezzel elérve, hogy az állkapocs is a normál állapotba kerüljön.


Kezelésünk részeként egyénre szabott harapásemelő sínt készítünk és megkezdődik a 30 napos tesztidőszak, ami során végig kísérjük a változást. A sikeres kezelést egy beszélgetéssel zárjuk, ami során további tippeket és tanácsokat adunk a kezelés sikerességének hosszú távú fenntartásához.


További részleteket a kezelés pontos menetéről itt olvashatsz: Állkapocs kezelés a Balancedental-nál


Hogyan szünteti meg a visszatérő fejfájást?


Ez a módszer garantáltan hatásos a fejfájás ellen (amennyiben az állkapocs rendellenesség a tünetek okozója). A kezelés minden lépését úgy terveztük meg, hogy jótékony hatással legyen az izületre és a teljes rágószervre.


Az izmok kiegyensúlyozása során az izmok görcsössége megszűnik, ezáltal pedig a trigger pontok és a merevség által jelentkező kellemetlenség is. Az állkapocs helyzetének visszaállításának köszönhetően kevesebb terhelés éri az izmokat, mivel már nem azok feladata az állkapocs tartása. Ezáltal az izmok visszatérhetnek a nyugalmi állapotukba, ami által csökken a halántéki izmok merevsége és fájdalma.


Nincs meg a probléma oka? Irány a gnatológia!


Ha már mindent megpróbáltál fejfájás ellen, de nem találtál megoldást, vagy a kivizsgálás során sem derült ki a pontos probléma oka, az esetben látogass el gnatológiai központunkba, ahol kifejezetten az állkapocs ízületi problémák kezelésére specializálódott szakemberek várnak!


Ha pedig a fejfájás mellett további tünetek is jelentkeznek, mint az állkapocs kattogás, fájdalom a fül előtt, nyaki- és hátfájdalmak, éjszakai fogcsikorgatás, szájzárási- és nyitási korlátozottság, ízületi panaszok, szintén ajánlott a gnatológiai vizsgálat elvégzése.


Tudj meg többet az állapotfelmérés lépéseiről itt:



bottom of page