online store Gnatológus vagy fogorvos - Melyikre van szükséged?
top of page

Gnatológus vagy fogorvos - Melyikre van szükséged?

Ha fogfájás, fogérzékenység, akkor egyértelmű, hogy kihez fordulunk: fogovoshoz megyünk. De hol kaphatunk szakszerű segítséget, ha éjszakai fogcsikorgatással küzdünk, esetleg visszatérő állkapocs fájdalmat tapasztalunk?


A megfelelő orvos és fogászati központ kiválasztása pont olyan fontos, mint a célzott kezelés! Ebben a cikkben feltérképezzük a fogászat és gnatológia közötti különbséget és segítünk, hogy megoldást találj a fogaiddal kapcsolatos kellemetlenségek kezelésére!


fogorvosi-vizsgálat

Mindent a fogászatról


Ami a legtöbb embernek elsőként a fogászatról eszébe jut, az az, hogy akkor megyünk, amikor rossz a fogunk. De mennyi minden tartozik a fogászati területhez?


Az általános száj-, íny-, és a fogakat érintő vizsgálatokon túl a fogorvos távolítja el a fogkövet, tömi be a szuvas fogat, és végzi el a gyökérkezelést. A fogászaton történik a fogpótlás, és az ínykezelések is.


Gnatológia: a fogászat fejlődő ága


A gnatológia a fogászat fontos területe, ami kifejezetten az állkapocs és az állkapocsízület egészségével foglalkozik. Ide tartozik a fogak helyzetének és az állkapocs körüli izmok vizsgálata, illetve azok problémáinak kezelése is.


Ameddig a fogászaton a fogak egészségének fenntartása a cél, a gnatológián a rágószervekre fókuszálnak a szakemberek.


fogorvos-leletet-vizsgál

A gnatológus nem fogorvos?


Bár a két terület szorosan összekapcsolódik egymással, nem minden fogorvos képzett a gnatológiai vizsgálatok elvégzésére.


A fogorvosok általános fogászati problémák kezelésére szakosodnak, mint például a lyukas fogak kezelése, fogtisztítás, fogpótlások készítése és egyéb fogászati beavatkozások. Azonban, ha egy páciens olyan speciális problémákkal küzd, mint az állkapocs ízületeinek diszfunkciója (temporomandibularis ízületi diszfunkció vagy TMJ), fogak kopása vagy más harapási rendellenességek, akkor a gnatológus szakértője lehet a helyzetnek.


Míg a fogorvos is foglalkozik az állkapocs és a fogak egészségével, a gnatológus az állkapcsot és a harapást érintő specifikus problémákra szakosodott. Hasonlóan, bár a gnatológus felismeri a fogak és íny problémáit, az általa végzett kezelések nem erre fókuszálnak.


Működik az egyik a másik nélkül?


A gnatológia és a fogászat együttműködhet és kölcsönösen segíthetik egymást bizonyos esetekben, különösen akkor, ha az állkapocs és a harapás specifikus problémáival kell foglalkozni és mellette a fogak egészségének fenntartása is szükséges.


A gnatológusok speciálisan képzett orvosok, akik a fogak és az állkapocs működését tanulmányozzák. Ők segíthetnek diagnosztizálni és kezelni olyan állkapcsos problémákat, amelyek fogászati beavatkozást vagy kezelést igényelnek. A fogorvos és a gnatológus együttműködése segíthet abban, hogy a páciens teljes körű ellátást kapjon, amely magában foglalja mind az általános fogászati ​​problémákat, mind pedig az állkapcsot és a harapást érintő speciális problémákat.


fogászati-vizsgálat

Mikor menj fogászatra?


Tévhit, hogy fogászati kezelésre csak akkor van szükség, amikor fáj a fogunk. Sokan kerülik a szűréseket, pedig sok kellemetlenség megelőzhető a rendszeres vizsgálattal.


Általános vizsgálat


A komolyabb fogászati problémák megelőzése érdekében javasolt a rendszeres fogorvosi vizsgálat, amit fél-1 évente javasolt ismételni.


Egy szűrővizsgálat során a szakember megvizsgálja az íny állapotát, szájüregi rákszűrést végez, illetve körbenézi a fogakat, hogy nincs-e kezdetleges fogromlás. Amennyiben bármilyen elváltozást észlel, kezelési tervet állít fel.


Fogászati panaszok


Ha bizonyos tünetek jelentkeznek, mint például a fájdalom, vagy a fogérzékenység, akkor nem érdemes sokat várni. Egy kezeletlen fog hosszú távon még erősebb fájdalomhoz, és ha akár visszafordíthatatlan beavatkozásokhoz vezet (például foghúzás).


Szuvas fog kezelése


Ha úgy érzed, hogy lyukas a fogad, mindenképpen keresd fel a fogorvosod. Ennek érezhető tünetei vannak, mint a fájdalom, a fogérzékenység, a rossz szájíz és lehelet. Ezek jelentkezése esetén fordulj orvoshoz, hogy professzionális segítséget kaphass!


Fogpótlások


Az esztétikus és egészséges fogsor megőrzése érdekében előfordulhat, hogy fogpótlásra van szükség. A fogpótlás általában egy időigényesebb folyamat, de számos megoldás közül választhatsz az igényeidnek megfelelően.



Mikor fordulj gnatológushoz?


Az állkapocs egészségének fenntartása épp olyan fontos, mint a fogak és a szájüreg rendben tartása. De mikor érdemes felkeresni egy gnatológust?


Honnan tudhatod, hogy nem átmeneti kellemetlenségekkel küzdesz, hanem komolyan foglalkoznod kell a problémával?


Az állkapocs ízület problémái


Ha korábbi vizsgálatok során, esetleg a fogászati kezelésen esélyét látták a szakemberek az állkapocsízület betegségének, mindenképp keress fel egy gnatológust, aki szakszerű segítséget nyújt!


Ha enyhe tüneteid vannak, amik fájdalommal nem járnak, mint például az éjszakai fogcsikorgatás, akkor se kezdj öndiagnosztizálásba. Azt tanácsoljuk, kérd szakember segítségét, hiszen így garantáltan meg lehet fékezni a komolyabb probléma kialakulását.


Első tünetek


Ha tapasztalod magadon az alábbi tünetek valamelyikét, vagy együttesét, érdemes bejelnetkezni egy gnatológiai vizsgálatra:

  • fájdalom az állkapocs területén

  • fájdalom a fül előtt, a halánték tájékán

  • állkapocskattogás

  • harapási, szájzárási, és szájnyitási nehézségek

  • nyak-, váll-, hát- fájdalom

  • éjszakai fogcsikorgatás és fogszorítás


gnatológiai-vizsgálat-a-balance-dentalnál

Mire számíts a kezelések során?

Gnatológiai kezelés


A gnatológiai kezelés első lépése egy alapos kivizsgálás, ami alapján felállítható az egyéni terápia.


A gnatológus alaposan megvizsgálja az izmokat és az ízületet, majd további vizsgálatok alapján - mint például a számítógépes szkennelés, illetve a fogazati-, és fogágy felmérés - felállítja a pontos diagnózist.


A kezelés személyre szabott, aminek részét képezi az izmok kiegyesnúlyozása, és az egyéni harapásemelő sín elkészítése is.


További részletekre vagy kíváncsi a gnatológiai vizsgálatot illetően? Nézd meg, hogy zajlik egy kezelés a Balance Dental gnatológiai központban!


Fogászati kezelés


A fogászati kezelés menete függ attól, hogy miért fordulsz orvoshoz. Az általános szűrés lépései eltérnek a komplexebb beavatkozásoktól. Általánosságban elmondható, hogy a fogorvos megvizsgálja a fogak és a fogazat egészségét, és a tünetek alapján kezelési tervet állít fel.


Az általános fogászati szűrés lépéseiről ezen az oldalon olvashatsz bővebben!


Egészség hosszú távon


Ne csak akkor fordulj orvoshoz, mikor már kihat a mindennapi életedre a fogászati problémád! Akár visszatérő állkapocs fájdalom kínoz, akár a fogaid éppségének megőrzése a cél, keresd meg a számodra megfelelő szakembert!


Gnatológiai és fogászati klinikánkon, egy helyen kaphatsz szakszerű és professzionális segítséget.



bottom of page