online store import { local } from 'wix-storage'; $w.onReady(function () { // Check URL for GCLID and store it let url = new URL(window.location.href); let gclid = url.searchParams.get('gclid'); if (gclid) { local.setItem('gclid', gclid); } }); console.log
top of page

A fogszuvasodás kezelése és megelőzése

Mi az a fogszuvasodás? Hogyan alakul ki és mit tegyünk, ha már érzékeljük a szuvas fog első tüneteit? Megállítható a folyamat? És hova vezet, ha nem foglalkozunk vele időben?


Ezeket a kérdéseket megválaszoljuk ebben az átfogó blogcikkben, ami segítséget nyújthat mélyebben megérteni a fogszuvasodás kialakulásának folyamatát, hogy hatékonyan tudjunk védekezni ellene!


női-mosoly

Mi az a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás, más néven caries, egy idült folyamat, amely a fogakat érinti. Ez a leggyakoribb fogászati probléma, amely során a fog szerkezete romlik. A fogszuvasodás során a fogzománc és a fog belső rétege sérül és lassan lebomlik, gyakran kis lyukakat vagy üregeket hozva létre.


A leggyakrabban érintett területek a fogak rágófelületei és két fog közötti területek, ahol a plakk (a fogakra tapadt baktériumokból és ételmaradékokból képződő filmréteg) könnyen lerakódik. Az ilyen területek nehezen tisztíthatók, és ideális környezetet nyújtanak a baktériumoknak a savak termeléséhez, amelyek károsítják a fogakat és elindítják a fogszuvasodás folyamatát.


A fogszuvasodás okai

Hogyan és mitől alakulhat ki a fogszuvasodás? Tehetünk ellene, vagy csupán öröklődésről van szó? Íme a leggyakoribb okok, amik a fogak romlásához vezetnek.


Nem megfelelő szájhigiénia

A nem megfelelő szájhigiéniai szokások, például a rendszeres fogmosás hiánya, vagy a fogselyem és szájvíz alkalmazásának hiánya hatással van a fogszuvasodás kialakulására.Táplálkozás

Az étkezési szokások is befolyásolhatják a fogszuvasodás kockázatát. A túlzottan cukros és szénhidrátban gazdag ételek és italok fogyasztása hozzájárul a fogak romlásához és szuvasodásához.


Genetika

A fogszuvasodás hajlama genetikailag is öröklődhet. Vannak olyan örökletes tényezők, amelyek befolyásolhatják a fogzománc szerkezetét és így a fogak hajlamát a fogszuvasodásra.


Rendszeres szűrés hiánya

A rendszeres fogorvosi ellenőrzések és szakszerű kezelések segítenek a fogak egészségének megőrzésében és a fogszuvasodás megelőzésében. Ha ez elmarad, nagyobb eséllyel alakul ki fogszuvasodás.


egészséges-fogak-közelről

Hogyan alakul ki a szuvas fog?

A fogszuvasodás kialakulása során a fog külső és belső szerkezete károsodik. Amikor a fogak cukros vagy szénhidrátban gazdag ételekkel érintkezik, a baktériumok a fogak felszínén plakkot képeznek. Ezek a baktériumok lebontják a cukrokat és szénhidrátokat, savakat termelve, amelyek károsítják a fogzománcot. Idővel a savak által létrehozott károsodás eléri a fog belső rétegeit és a fog tovább romlik. A fogszuvasodás kialakulása tehát a táplálkozásunkban lévő cukrok, a baktériumok és a fogzománc védtelensége következtében alakul ki.


A szuvas fog tünetei

A fogszuvasodás tünetei változóak lehetnek és a különböző szakaszokban különbözőképpen jelentkezhetnek.

 • Az első jelek közé tartozhatnak a fehér vagy barnás elszíneződések a fogzománc felszínén.

 • Ahogy a fogszuvasodás mélyebbre hatol, apró lyukak vagy repedések jelenhetnek meg a fogakon.

 • A fogak érzékennyé válhatnak hideg, meleg vagy édes ételek és italok fogyasztásakor.

 • A későbbi szakaszokban fájdalom, gyulladás, duzzanat és akár fogínyvérzés is jelentkezhet.

Fontos a fogszuvasodás korai tüneteinek felismerése és kezelése, hogy elkerüljük a további károsodást és súlyosabb fogproblémákat.


A fogszuvasodás szakaszai

A szuvasodás egy hosszabb folyamat, ami kezdeti szakaszaiban akár visszafordítható is lehet. Ha azonban nem figyelünk oda a jelekre és figyelmen kívül hagyjuk a fog romlását, komolyabb, visszafordíthatatlan következményei lehetnek a fog romlásának.


Ez a hat szakasz a fogszuvasodás kezelésekor fontos kiinduló pontként szolgál, de fontos, hogy kerüljük az otthoni diagnosztizálást és kérjük szakorvos segítségét a fennálló probléma meghatározása és kezelése céljából!


Kezdeti szakasz

Az első jelek közé tartoznak a fog felszínén megjelenő fehér foltok, amelyek az ásványi anyagok hiányát jelzik. A fogszuvasodás ebben a szakaszban még visszafordítható a megfelelő szájhigiénia és fluorid tartalmú termékek használata segítségével, hiszen ezek segítik az ásványi anyagok pótlását és a fogzománc erősítését.


Zománcot érintő szakasz

Ebben a szakaszban a fogzománc károsodást szenved, hiszen a szükséges ásványi anyag hiánya miatt a zománc gyengül és tovább romlik. A fog anyagából olyan mértékű ásványi anyag elvonás történik, amit nem lehet már visszapótolni, így a zománcon repedések jelennek meg és más csak töméssel lehet orvosolni a fogszuvasodást.


modell-fogazatról

Dentin károsodása

A dentin az a köztes réteg, ami a külső fogzománc és a fog belsejében található idegek között helyezkedik el. Ha a szuvasodás eléri a dentint, akkor áttöri a zománcot és érzékenységet, fájdalmat okoz a fog romlása.


Fogbél gyulladása

A fogszuvasodás előrehaladtával, ha nem kezelik, a fertőzés elérheti a fog belső részét, a fogbél (pulpa) gyulladását okozva. Ez a szakasz jelentős fájdalmat és kellemetlenséget okozhat a fogban. A fogbél gyulladása általában fogászati kezelést igényel, amely magában foglalhatja a gyulladt pulpa eltávolítását és a fog gyökérkezelését is.


A fog elhalása

Amennyiben a fogbél gyulladását nem kezelik időben, a fertőzés tovább terjedhet, elérheti a foggyökér csúcsát, és erős, nem szűnő fájdalmat is okozhat. Ebben a szakaszban a fog elveszti élettani funkcióit és tartósságát és a fogromlás ezen szakasza végül a fog elhalásával jár.


Fogvesztés

Ha a fogszuvasodás tünetei hosszú ideig figyelmen kívül vannak hagyva és a kezelés elmarad, akár fogvesztés is bekövetkezhet. Ez az állandó fogak kihullását vagy eltávolítását jelenti, ami jelentős hatással lehet a rágásra, beszédre és esztétikára. Fogvesztés esetén szakszerű fogászati kezelésre van szükség, például fogpótlásra vagy fogbeültetésre.


Visszafordítható a fogszuvasodás?

A jó hír az, hogy a fogszuvasodás korai szakaszában a folyamat visszafordítható. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő szájápolási rutin, például rendszeres fogmosás fluorid tartalmú fogkrémmel és a fogselyem használata.


Ha már találkozunk a szuvas fogat jelző tünetekkel, mint az érzékenység a hideg/meleg italokra vagy a kellemetlen szájszag, nagyon fontos, hogy időben keressük fel fogorvosunkat a megfelelő kezelés alkalmazása céljából!


Ha ez nem történik meg, a fogszuvasodás későbbi szakaszaiban a károsodás általában visszafordíthatatlan, és komolyabb fogászati beavatkozások (fogpótlás vagy fogbeültetés) szükségesek a fogak helyreállításához.


fogorvos-rtg-képet-tart-a-kezében

A fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás kialakulásának esélyeit csökkenthetjük olyan rutinok kialakításával, amik egyszerűen beépíthetők a mindennapokba. Íme néhány tipp, amiket érdemes gyakorlatban alkalmazni minden korosztálynak: akkor is, ha éppen teljesen egészséges fogazattal rendelkezel!

 • Rendszeres fogmosás: Fontos a naponta kétszeri alapos fogmosás megfelelő fogkefével és fluorid tartalmú fogkrémmel. Ez segít eltávolítani a plakkot és a lepedéket a fogak felszínéről.

 • Nem túl gyakori fogmosás: Kerülje a fogak azonnali mosását étkezés vagy ital elfogyasztása után, amely savas, például citrusfélék, szóda vagy bor. Ezek az anyagok gyengítik a fogzománcot, és túl korai fogmosás eltávolíthatja azt. Várjon legalább 30 percet savas ételek vagy italok elfogyasztása után a fogmosás előtt. Mindig óvatosan és puha sörtéjű fogkefével mossuk a fogainkat, hogy elkerüljük a fogak és az íny károsodását. Ajánlott 3-4 havonta cserélni a fogkefét.

 • Fogselyem használata: A rendszeres fogselyem használata elengedhetetlen a fogak közötti területek tisztításához. Ez hatékonyan távolítja el az ételmaradékokat és a plakkot a barázdáskból és a nehezen tisztítható területekről.

 • Egészséges táplálkozás: A helyes étkezési szokások, azaz a cukros és szénhidrátban gazdag ételek és italok mellőzése segítenek csökkenteni a fogzománcot károsító baktériumok szaporodását.

 • Rendszeres fogorvosi ellenőrzések: Rendszeresen érdemes fogorvoshoz járni, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kialakulását vagy időben felismerjük azt. A fogorvos segítséget nyújt a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatokban és szükség esetén a fogzománc erősítésében.

 • Fluorid kezelések: A tartalmú termékek használata segíthet az ásványi anyagok pótlásában és a fogzománc erősítésében, ami csökkentheti a fogszuvasodás kockázatát.

nő-fogkefével-fogat-mos

A fogszuvasodás lehetséges kezelése

A fogszuvasodás kezelése többféle lehet, attól függően, milyen mértékben érinti a probléma a fogakat és azok érzékeny belső szerkezetét.

 • A sérült fogzománcot és a károsodott területeket tömésekkel lehet helyreállítani, amelyek védik a fogat és helyreállítják a fog egészséges szerkezetét.

 • Ha a szuvasodás már elérte a fogbél területét, a gyökérkezelés lehet a megoldás. Ez a beavatkozás magában foglalja a fertőzött fogbél eltávolítását és a gyökércsatornák tisztítását. Minél korábban kezdődik a fogszuvasodás kezelése, annál nagyobb esély van arra, hogy elkerüljük a fogvesztést.

A fogászati beavatkozások és rendszeres fogorvosi ellenőrzések beiktatása érdemes a fogszuvasodás megfelelő kezeléséhez és megelőzéséhez.


egészséges-mosoly

Fogászati szűrés a fogaid egészségéért

Várunk XVIII. kerületi fogászati központunkban, ahol személyre szabott tanácsokkal segítünk a fogápolási rutinod kialakításában és a legmodernebb technikákat alkalmazva orvosoljuk fennálló fogászati problémáidat.
Comments


bottom of page