online store Kattogó állkapocs: mi okozza, és hogyan szüntethető meg?
top of page

Kattogó állkapocs: mi okozza, és hogyan szüntethető meg?

Frissítve: 2021. nov. 1.

A kattogó állkapocs gyakori elváltozás. A jellegzetes, kattogó hang elsősorban ásításnál, evésnél, illetve beszéd közben jelentkezik, és bár ártalmatlannak tűnik, és sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget neki, mégis érdemes foglalkozni vele, mert idővel komolyabb tünetekkel is járhat. Mikor válik kórossá, és hogyan lehet megszüntetni? Kezdjük először az alapokkal!


Mi az a kattogó állkapocs?

A kattogó állkapocs hátterében a fül előtt található aprócska ízület, az állkapocsízület elváltozása áll. Az állkapocsízületet rendkívül laza szalagok fogják össze. Ez teszi lehetővé, hogy egészséges állapotban minden irányban el tudd mozdítani az állkapcsodat.

Az állkapocsízület az emberi test legmozgékonyabb ízülete. A benne található porc szabadon csúszkál az ízületet alkotó két csontvég között. Ennek köszönhetően evés és ásítás közben is nagyra tudjuk nyitni a szánkat, és könnyedén tudjuk mozgatni az állkapcsunkat minden irányban.

A két állkapocscsont között normál esetben mindig van egy rés. Ez a porc épp ezt a rést hivatott kitölteni, és elősegíti azt, hogy ez a két csont optimálisan illeszkedni tudjon egymáshoz.


Mi okozza a kattogást?

Az állkapocs kattogása az egyik legelső tünete lehet az állkapocsízület betegségének. A hangjelenségeknek több fajtája van, de a leggyakoribb az, amikor szájnyitáskor és -csukáskor is, vagy egyéb mozdulatoknál egy-egy határozott kattanás hallható.

Mi okozza ezt? Az ízületet alkotó két csont közötti porc elmozdulása. A fogak összezárásakor ugyanis ez a kis porc kicsúszik a két csont közül, rendszerint előre, ahogy az az alábbi képen látszik.

A kicsúszás maga egy kattanással jár. Szájnyitáskor ennek a fordítottja megy végbe. A porc, ami eddig előre volt csúszva, újra a helyére csúszik, tehát a két csont közé kerül, ismét egy kattanás kíséretében.





Szükség van kezelésre?

Az állkapocs kattogása alapvetően nem súlyos betegség, ugyanakkor mindenképpen érdemes konzultálni egy ezen a területen jártas fogorvossal(1), mert komolyabb probléma is meghúzódhat mögötte.

Ha a kattogás az egyedüli tünet, és nem zavar különösebben, akkor nem mindig szükséges kezelni. Azonban nem árt, ha tudod, hogy nem tesz jót a porcnak az állandó ki-be csúszás.

Úgy kell ezt elképzelni, mint egy térdkalácsficamot, ahol szintén elmozdul a porc, és kezeletlenül hagyva, idővel teljesen elkoptatja az ízületi felszíneket, ami egyre erősödő fájdalommal jár.

A kattogó állkapocs tehát súlyosbodhat, ami az alábbi tünetekkel járhat:

  • sérül az érintett porc

  • erős fájdalom

  • tartós fejfájás, nyakfájás, izomfájdalom

  • fogcsikorgatás miatti fogkopás

  • a porc végleges kiakadása, ami rendkívül heves fájdalommal jár

  • szájzár kialakulása

Ha a porc tartósan kimozdul a helyéről (kiakad), a szájat nem lehet kinyitni. Ilyen esetekben gyorsan kell cselekedni, mert ahogy telik az idő, egyre nehezebbé válik a porcot visszatenni a helyére.



Hogyan szüntethető meg a probléma?

Az enyhébb kattogásnál speciális tornagyakorlatok segíthetnek a probléma megoldásában.

A görcsös, feszes izmok lazításával elég jó eredményeket érhetünk el.

Indokolt esetben orvosi kezelésre is szükség lehet. Ilyenkor a kezelés során elérjük, hogy izomzatod újra ellazuljon és szimmetrikusan működjön, ezzel együtt állkapocsízületedben is rendeződni tud a két csont, illetve a porc viszonya. Miután ezt elértük, készítünk egy olyan, egyénre szabott harapásemelő sínt, amely pontosan ehhez a helyreállított izomzati és ízületi állapothoz készül, hogy hosszú távon is fenntartsuk az elért eredményeket.




Próbálsz saját kútfőből megoldást találni? Beszélj inkább egy szakértőnkkel, ingyen! Töltsd ki kérdőívünket ezen az oldalunkon és személyre szabott kiértékelést és konzultációt kapsz, online!


Szakmai hivatkozás:

1POLUHA, R. L. et al. Temporomandibular joint disc displacement with reduction: a review of mechanisms and clinical presentation. J. Appl. Oral Sci.27, (2019).


bottom of page