online store Állkapocs kattogás kezelése
top of page

Állkapocs kattogás kezelése

Az állkapocs kattogása, más néven temporomandibuláris ízületi (TMJ) kattogás, egy olyan jelenség, amely sokak számára ismerős lehet. Bár első pillantásra nem tűnik komolynak, hosszú távon komoly problémákhoz vezethet. Amellett pedig zavaró lehet a mindennapokban és kellemetlenséggel is járhat.


Kezelhető a kattogó állkapocs? Mire kell odafigyelni a probléma meglétekor? Mikor kell orvoshoz fordulni, és milyen fogászatra érdemes menni?


Ebben a blogcikkben feltárjuk az állkapocs kattogás okait, annak hosszú távú hatásait és a testi kiegyensúlyozás szerepét a probléma kezelésében.


nő-jó-kedvűen-mosolyog

Kattogó állkapocs - Miért és hogyan alakul ki?


Az állkapocs kattogásának hátterében több ok is állhat. Az egyik leggyakoribb ok a temporomandibuláris ízület anatómiai eltéréseiben keresendő. Az állkapocs ízületének működése rendkívül komplex, és ha valamilyen oknál fogva a szájnyitás és -záráskor az ízület nem működik harmonikusan, kattogást hallhatunk. Ezen túlmenően, az állkapocs kattogását okozhatja stressz, fogszorítás vagy éppen rossz testtartás is.





Egy kis anatómia: az állkapocsízület


Az állkapocs ízület a fogak közötti rágóízület, melyet két csont, az alsó állkapocs és a koponya alkot. Ez az ízületi porc teszi lehetővé, hogy a szánkat mozgatni tudjuk: evés, ivás, beszéd közben ki tudjuk nyitni és össze tudjuk zárni, illetve oldal irányba is el tudjuk mozdítani.


Ez az ízület nagyon laza - az érzékenysége sok esetben okozza a fájdalom eredetét.


Hosszú távú problémák


Bár az állkapocs kattogása elsőre csak egy kellemetlenségnek tűnhet, hosszú távon komoly állkapocs ízületi problémák okozója lehet. Mivel a kattogás mögött egy kezelendő probléma áll, érdemes komolyan venni ezt a tünetet!


A hosszú távon fennálló kattogás gyulladást és fájdalmat okozhat az állkapocs teljes területen. Fejfájást, fülzúgást okozhat, illetve akár nyak- és vállfájdalmakhoz is vezethet. Ezek a tünetek összességében rontják az életminőséget, hiszen kihatnak a mindennapokra is.


nő-megérinti-az-arcát-fádalom-miatt

Kérjük szakember segítségét


Sokan úgy gondolják, hogy az állkapocs kattogása velejárója lehet a mindennapi életnek, és nem létezik tartós megoldás a problémára. Azonban az állkapocs kattogása nem csupán elkerülhető, de kezelhető is.


Ha az állkapocs kattogása gyakran jelentkezik, és esetleg más tünettel is társul, érdemes orvosi segítséget kérni és egy alapos kivizsgálást követően célzott kezelésen részt venni.


Kihez forduljunk?


Abban az esetben, ha állkapocsízületi probléma gyanúja áll fenn, nem lesz elég egy általános fogászati vizsgálat és kezelés.


A gnatológia a fogászat azon ága, ami kifejezetten a fogak, az állkapocs és az ízületek működésével, gyógyításával foglalkozik. Spaciális eszközöket, metódusokat használ az állkapocsízületi rendellenességek felismerése és gyógyítása céljából. Érdemes szakszerű segítséget kérni a probléma okának feltárása és kezelése érdekében!


Nem elég a harapásemelő sín?


Ha kattog az állkapcsunk, nem feltétlenül gondolunk arra, hogy egy komplex kezelési tervre van szükség, pedig a helyzet az, hogy személyre szabott segítség kell.


A speciális webshopkon keresztül, vagy gyógyszertárban megvásárolható harapásemelők jó megoldásnak tűnhetnek, de mivel nem kifejezetten a saját állkapcsunk és fogaink mintájára készül el, nagyon kicsi az esély rá, hogy eredményesek legyenek.


Bár a sínterápia fontos része a kezelésnek, minden esetben személyre szabott darabra van szükség a további problémák elkerülése és az eredményes gyógyítás végett.


műanyag-harapásemelő-sín-az-asztalra-helyezve

Megoldás: A Testi Kiegyensúlyozás


Az állkapocs és az azt körülvevő izmok, ízületek összefüggnek az egész testtel, a tartással és az izomzat egyensúlyával. Ezt a tényt vesszük alapul a leghatékonyabb kezelési módszer, a Testi Kiegyensúlyozás során.


Kezelésünk lényege, hogy az izmok kilazításával, azok megfelelő szimmetriájának helyreállításával nyugalmi izomtónust teremtsünk. Megszűntetjük az izmok merevségét, ami a csontok helyzetének elmozdulását és az állkapocs ízületi panaszokat is okozza. A nyugalmi helyzet hatására kilazulnak az izmok és a csontok is ideális helyzetbe kerülnek.


Megelőzhető a probléma?


A rossz szokások felismerése és elhagyása segíthet megelőzni az ízületi gyulladás kialakulását. Mit tehetünk az egészségünkért? Hogyan fordítható vissza a probléma, ha megjelennek az első jelek? Mik azok az általános intézkedések, amiket bevethetünk az állkapocs ízületi probléma ellen?


Testtartás és izomzat


Fontos a helyes testtartás és az izomzat egyensúlyának fenntartása. Erősítő gyakorlatok, speciális torna és a rendszeres testmozgás segíthetnek ebben.


nő-a-szabadban-nyújtózik

Stresszkezelés


A stressz és szorongás is hozzájárulhatnak az állkapocsproblémákhoz, mivel az izmok feszesebbek, merevebbek lesznek és előfordul a fogak összeszorítása is. Relaxációs technikák, a meditáció és légző gyakorlatok segíthetnek a stressz csökkentésében.


Életmódbeli változtatások


Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a megfelelő alvás is hozzájárulhat az állkapocs problémák kialakulásának megelőzéséhez. Minden betegség kialakulásának megelőzésére az egyik legjobb tanács, hogy figyeljünk oda a testünkre, lelkünkre és egészségünkre!


Ingyenes felmérés


Szeretnéd megtudni, hogy mi az állkapocs kattogásod valódi oka? Kezelésre mennél, de előtte egy visszaigazolásra vágysz?


Jelentkezz INGYENES tanácsadásunkra, aminek során tiszta képet kaphatsz a számodra ideális kezelési folyamatokról!


bottom of page