online store Gnatológia: az állkapocsízületi probléma kezelése
top of page

Gnatológia: az állkapocsízületi probléma kezelése

Frissítve: 2023. ápr. 27.

Mi az a gnatológia? Mivel foglalkozik a gnatológus? És honnan tudhatod, ha neked is érdemes lenne felkeresni egyet?


Ez a folyamatosan fejlődő tudomány a fogászat egyik ága, ami kifejezetten az állkapocs ízület, a fogak helyzetének és az állkapocs körüli izmok tanulmányozásával, illetve a problémáinak kezelésével foglalkozik.


Ha érdekel, hogy miért tölt be fontos szerepet a gnatológiai a rágószerv és a teljes test egészsége és megfelelő működése szempontjából, ez a szakmai alapokra építkező cikk neked szól!


gnatológus-állkapocs-modellt-vizsgál

Mi az a gnatológia?


A gnatológia a fogászat egyik ága, amely a fogak, az állkapocs és az állkapocs ízületek működésével foglalkozik. A gnatológia jelentése úgy foglalható össze, hogy az állkapocs és az ízület tanulmányozásával, a fájdalom kezelésével illetve a fogak egészséges és helyes rágásfunkciójának fenntartásával foglalkozó fogorvostudomány.


Mit csinál a gnatológus fogszakorvos?


A gnatológus olyan szakképzett fogorvos, aki a fogak, a fogsor állapotát és a rájuk nehezedő terhelést vizsgálja, valamint az állkapocs, az ízület és rágóizmok működését elemzi.


A gnatológus speciális eszközök segítségével állkapocs ízületi vizsgálatokat végez, és diagnosztizálja az esetleges rendellenességeket. A vizsgálat és gnatológiai kezelés során az állkapocs és az ízület kezelése mellett a fogazat helyzetét és állapotát is figyelembe veszi és hatékony terápiás kezelési tervet állít fel a páciens számára.


gnatológus-nő-állkapcsát-vizsgálja

A gnatológia fontossága a fogászati kezelések során


Az egészségügyi és esztétikai szempontból is fontos tömés és fogpótlások mellett az állkapocs problémák diagnosztizálása és célzott kezelése kiemelten fontos a fogászati kezelések során. Ha az állkapocs ízületünk sérült és nem működik megfelelően, az a fogak egészségét és a harapás helyzetét is befolyásolhatja.


Ezért szükség van a szakszerű állapotfelmérésre és kezelésre, hogy a problémákat a lehető leghatékonyabban és tartósan kezelhessük, mielőtt az további problémákat okoz. Erre specializálódik a gnatológia, amelynek célja az állkapocs és az állkapocs ízületi problémák hatékony kezelése, valamint az egészséges fogazat megőrzése.


Az állkapocsízület


A gnatológia területét alaposan megvizsgáltuk, de mi is pontosan az állkapocsízület és miért olyan sérülékeny része ez a rágószervünknek?


Az állkapocsízület két csontot köt össze egymással: a koponyát és az állkapcsot. Lehetővé teszi, hogy a csontok mozogjanak a tér minden irányába, így az alsó és felső fogsor és a nyelv segítségével képesek legyünk beszélni, nyelni és rágni.


fogakat-és-állkapcsot-bemutató-koponya-makett

Állkapocsízületi problémák okai és tünetei


Az állkapocs ízület nagy tehernek van kitéve: a rugalmassága, ami mozogni engedi a tér minden irányába sérülékennyé teszi. Naponta rengetegszer nyitjuk ki és csukjuk be a szánkat. Gondoljunk csak a rágásra, a beszédre, az ivásra, vagy a nyelésre. A sérülékenység miatt kialakulhatnak állkapocsízületi panaszok.


Mik okozhatják ezeket a problémákat?


A tünetek okozója lehet állkapocsízületi megbetegedés, gyulladás, éjszakai fogcsikorgatás, fogászati probléma, de a rossz testtartás is okozhat ilyen problémákat.


Az állkapocs-ízületi problémákat számos tünet kísérheti, például fájdalom az állkapocs területén, a fül előtt vagy a nyak izmaiban. Jellemző lehet a szájnyitási nehézségek kialakulása, és az állkapocs kattogása is.




Mikor kell gnatológushoz fordulni?


Ha olyan tüneteket észlelünk, mint a rendszeresen jelentkező állkapocs- vagy fejfájás, az éjszakai fogcsikorgatás, vagy a rágási nehézségek, esetleg eltérést tapasztalunk a felső és alsó állkapocs helyes záródásához képest, érdemes gnatológushoz fordulni.


Az állkapocs-ízületi problémák gyakran hosszú ideig fennállhatnak, és súlyosbodhatnak, ha nem kezeljük őket időben. A problémák súlyossága és tünetei egyénenként változóak lehetnek, így fontos a szakszerű diagnózis és kezelés a panaszok enyhítése és az állapot javítása érdekében.


A gnatológus a száj- és állkapocs problémák szakértője, és képes felismerni az állkapocs-ízületi rendellenességek tüneteit, és javasolni a megfelelő kezelést a problémák esetén.


A súlyos állkapocsízületi betegségek elkerülése


Az állkapocs-ízületi betegségek elkerülése érdekében fontos figyelmet fordítani a fogak egészségére, a szabályszerű rágásra és a helyes testtartásra. A helyes rágás és a megfelelő fogászati higiéniai szokások betartása megelőzheti a súlyosabb állkapocs ízületi betegségek kialakulását.


Azonban ha az állkapocsízületi fájdalom, vagy bármelyik másik kísérő tünet már jelentkezik, időben szükséges gnatológiai segítséget kérni a megfelelő diagnózis és a személyre szabott kezelési terv feállítása érdekében.


mosolygó-nő-megnyújtja-az-izmait

Gnatológiai kezelés


A gnatológiai kezelés több lépésből áll. A mi kezelésünk alapját az izmok kilazítása és azok megfelelő szimmetriájának helyreállítása jelenti. Amint a páciens izmai nyugalmi állapotba kerülnek, akkor a csontok is a helyes helyzetbe kerülnek. Hogy miért?


Hiszen a csontjaink mozgatásához az izmokra van szükség. Az izmok tartják a csontokat aktív állapotban és nyugalmi állapotban is. Akár helyes, akár helytelen valakinek a testtartása, az izmok felelnek a csontjai megtartásáért. Ha megtaláljuk az izmok helyes pozícióját, a csontok is helyükre kerülnek és kevesebb nyomás nehezedik az állkapocs csontot és koponyát összekötő állkapocs ízületre.


Testi kiegyensúlyozás - A mi gnatológiai megközelítésünk


Egyedülálló, "Testi kiegyensúlyozás" névre keresztelt kezelésünket izommérés előzi meg, a terápiát pedig kiegészítjük a személyre szabottan elkészített harapásemelőkkel.

bottom of page