online store
top of page

Fogromlás Kezelése: Fogtömés, Inlay, Onlay és Fogpótlás Bemutatása

Frissítve: júl. 19.

A fogromlás nem csak kellemetlen, hanem komoly egészségügyi problémák forrása is lehet, ha nem kezelik időben. A fogszuvasodás korai stádiumban gyakran nem okoz jelentős fájdalmat, ezért fontos a rendszeres fogászati ellenőrzések és a megfelelő szájhigiénia betartása. Ha azonban a fogromlás már bekövetkezett, többféle módszer áll rendelkezésünkre a helyreállításra és a további károsodás megelőzésére. A legmegfelelőbb kezelési lehetőség a fog állapotától, a károsodás mértékétől és elhelyezkedésétől függ. A cikkben bemutatunk négy lehetséges beavatkozást: a hagyományos fogtömést, az inlay-t, az onlay-t és a fogpótlást. Célunk, hogy tájékoztatást nyújtsunk arról, milyen lehetőségeink vannak, ha fogromlással szembesülünk, és hogyan segíthet mindegyik megoldás a fogaink egészségének megőrzésében.


Fogromlás estén a következő megoldási lehetőségek állnak rendelkezésre:

Fogtömés: Ez a leggyakoribb módszer a fogszuvasodás kezelésére. Fogorvosaink eltávolítják a károsodott részeket, majd tömést helyeznek a fogba. Tömőanyagként kompozitot használunk, amelyet az Ön saját fogszíne és árnyalata szerint választunk ki. Formailag hozzáigazítjuk saját fogazatához, hogy optimális funkciót biztosítsunk.


fogtömés

Inlay: Az inlay egy speciális fogtömés típus, amelyet egy fogtechnikai laboratóriumban készítenek egyedi méretek alapján. Az inlayt akkor alkalmazzák, amikor a károsodás vagy a fogszuvasodás a fogban nagy kiterjedésű, de a fog csücskeit (hegyes részeit) nem érinti még. Az inlay-t a fogorvos a foghoz rögzíti, és tökéletes illeszkedést biztosít a károsodott területhez. Ezek egyedi készítésű fogpótlások, amelyek professzionális fogtechnikai laboratóriumunkban készülnek. Az inlayt általában kerámiából vagy speciális kompozit anyagból készítjük. Miután eltávolították a szuvas részt, a fogat beszkenneljük, majd ideiglenes töméssel látjuk el. Ezt követően a laboratórium a szkennelt adatok alapján számítógépeinkkel és forgácsoló eszközöeinkkel elkészíti az inlayt. Az inlayt ezután fogászati ragasztóval rögzítik a foghoz, így precíz és tartós helyreállítást biztosítva.


fogászati inlay

Onlay: Az onlayt akkor alkalmazzák, amikor a károsodás vagy a fogszuvasodás kiterjed a fog csücskeire, illetve érint egy vagy több oldalt. Az onlay hasonlóan az inlay-hez egyedi készítésű helyreállítás, fogtechnikai laboratóriumunkban készült. Ugyanazokból az anyagokból készül, mint az inlay, például kerámiából vagy kompozitból. Az onlay azonban nagyobb részét fedi le a fogfelszínnek, beleértve a rágófelületet és a csücsköket. Nagyobb területet fedve, az onlay fokozott erőt és védelmet nyújt a fog számára. Kifejezetten javasolt onlay készítése gyökérkezelt hátsó fogak esetén, elkerülve azok törését.

fogászati onlay


Tipp nézze meg videónkat:Fogkorona: Ha a fog nagyobb mértékben károsodott a fogászati korona lehet a legjobb választás. Ha pedig eltávolításra kerülne egy fog is mindenképp javasolt annak pótlása. Ez magában foglalhatja a fogimplantátumot, hidat vagy kivehető fogpótlást.

Minden esetben a fogorvos fogja javasolni a legmegfelelőbb megoldást a fog állapotától és a károsodás mértékétől függően. A rendszeres fogászati ellenőrzések és a megfelelő szájhigiénia betartása segíthet elkerülni a fogromlás kialakulását és időben kezelni a problémákat.


Bejelentkezne? Hívjon minket a +36-20-249-7016 számon!

bottom of page