online store import { local } from 'wix-storage'; $w.onReady(function () { // Check URL for GCLID and store it let url = new URL(window.location.href); let gclid = url.searchParams.get('gclid'); if (gclid) { local.setItem('gclid', gclid); } }); console.log
top of page

Mire számítsunk a gyökérkezelés után?

Ha gyökérkezelésre készülsz, felmerülhet benned a kérdés, hogy mennyire lesz fájdalmas a beavatkozás, mit érdemes csinálni a gyökérkezelés után a gyors gyógyulás érdekében és mit ajánlott kerülni a gyökérkezelést követően.


Minden kérdésedre választ kapsz ebben az átfogó blogbejegyzésben, hogy felkészült lehess a fogászati kezelés előtt, során és után!


fogorvos

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Gyökérkezelésre akkor van szükség, amikor a fog belsejében gyulladás alakul ki, melyet általában baktériumok okoznak. Ezen gyulladásos folyamatok eredményeként a fogászati képalkotó vizsgálatok gyakran gyulladást mutatnak, és a beteg fájdalmat, érzékenységet vagy duzzanatot tapasztalhat.


Gyulladt fog esetén szükség lehet a fog gyökércsatornáinak tisztítására és tömésére, hogy megmenthessük a fogat és megelőzzük a további fertőzést vagy szövődményeket. Gyulladt fogak esetében a fogorvos dönti el, hogy a gyökérkezelés a legmegfelelőbb megoldás-e a probléma kezelésére, hogy a fájdalom enyhüljön, és a fog megőrizhető legyen.


Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

Íme egy rövid összefoglaló arról, hogy milyen folyamat zajlik le a fogban a gyökérkezelés során.


1. Előkészítés:

  • A fogak vizsgálata, konzultáció

  • Érzéstelenítés

2. Tisztítás:

  • A gyulladt fog tisztítása, fertőtlenítése

  • A gyulladt szövetek eltávolítása

3. Fog lezárása és tömés:

  • A kitisztított csatornákat lezárjuk egy ideiglenes tömés vagy tartós tömés felhasználásával

  • Ha készül onlay vagy korona, végleges töméssel zárjuk a fogat és lefedjük azt az onlay segítségével

Fájdalommal jár maga a gyökérkezelés?

A modern fogászati eljárások és érzéstelenítők segítségével a gyökérkezelés során, a legtöbb esetben fájdalom és kellemetlen érzés sem tapasztalható.


fogászati-vizsgálat

Gyökérkezelés utáni fájdalom

A gyökérkezelés után, az érzéstelenítő hatásának megszűnésével újra tapasztalható minimális fájdalom, kellemetlenség és a gyökérkezelt fog érzékenysége. Ez akár néhány napig is eltarthat, de idővel teljesen megszűnik.


Duzzanat

Ahogy a fogak érzékenysége, úgy a kezelt fog körüli terület duzzanata is teljesen normális a beavatkozást követően.


A gyökérkezelés után visszatérhetnek az irritált fog fájdalmai, hiszen a fog tisztítási folyamatának részeként egy lyukat fúrunk a fogba, majd eltávolítjuk a sérült vagy fertőzött fogbél részeket. A fog belsejében tehát komoly beavatkozás megy végbe, ami után időre van szüksége a szervezetnek a teljes regenerálódáshoz.


Meddig tart?

A gyökérkezelés után a fogak érzékenysége és fájdalma általában néhány napig tart, azonban ez változhat a kezelés összetettségétől és az egyéni érzékenységtől függően. A tünetek általában fokozatosan enyhülnek, és előfordulhat, hogy a fogak érzékenysége lassan múlik el.


Hogyan figyeljünk oda a fogakra gyökérkezelés után?

A gyors gyógyulás érdekében a gyökérkezelt fogat megfelelően kell ápolni. A fogászati beavatkozást követően a legtöbb esetben személyre szabott, otthoni ápolási tervet biztosítanak számunkra, de itt van néhány általános tipp, amik segíthetik a fog és az érintett terület gyógyulását.


Evés és ivás

Az evés és ivás során figyeljünk arra, hogy kerüljük a túl hideg vagy túl meleg ételeket és italokat, mivel ezek fokozhatják az érzékenységet és a fájdalmat. Válasszunk inkább langyos ételeket, és kerüljük a kemény vagy túlzottan rágós ételeket, amelyek további kellemetlenséget okozhatnak a gyógyulás idején.


Alkoholfogyasztás, dohányzás

Az alkohol és a dohányzás akadályozhatja a sebgyógyulást, és növelheti a fájdalom és a komplikációk kialakulásának lehetőségét a kezelt területen. A gyökérkezelés után legalább pár napig, vagy ameddig a tünetek fennállnak, érdemes kerülni az alkohol fogyasztását és a dohányzást, hogy azok negatív hatásai ne befolyásolják és lassítsák a gyógyulási folyamatot.


Gyógyszerek alkalmazása

Az esetek többségében nem túl erős a fájdalom a gyökérkezelés után, azonban előfordulhat, hogy szükségét érezzük a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóra a kezelést követő néhány napban. Fontos, hogy előzetesen tájékozódjunk és konzultáljunk a fogorvosunkkal, hogy a megfelelő fájdalomcsillapító készítményt alkalmazzuk a kezelt fog körüli kellemetlenség enyhítésére.


Bizonyos esetekben a fogorvos antibiotikumot is felírhat a fertőzés terjedésének megakadályozására. Fontos, hogy az antibiotikumot az előírt módon szedje be, és haladéktalanul tájékoztassa a fogorvost, ha bármilyen mellékhatást vagy egyéb panaszt tapasztal a gyógyszer szedése során.


fogtisztító-kefék

Szájápolás a gyökérkezelés után

A gyökérkezelés után kiemelten fontos a megfelelő szájápolás. A kezelt terület alapos tisztítása szükséges, hogy a gyógyulási folyamat hatékony és a lehető leggyorsabb legyen. Kerüljük a túlzottan erős öblögetést és a kemény sörtéjű fogkefét, mivel ezek sérüléseket okozhatnak a kezelt területen. A speciális, jó minőségű fogkrémek és szájvizek használata segíthet megőrizni a higiéniát és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.


Elszíneződött fogak - mit tehetünk?

Bizonyos esetben előfordulhat, hogy gyökérkezelés után a fog elszíneződik. Ez nem mindig azonnal látható, hanem sokszor az idő teltével alakul ki. És hogy miért van ez?


A fertőzött fog gyulladásos folyamatai miatt alakul ki ez a jelenség, hiszen az elhalt szövetek által felszabaduló anyagok elszínezhetik a fog keményszöveteit (zománc és dentin), ami sötétebb árnyalatot eredményezhet a fognak.


Fontos megjegyezni, hogy bár az elszíneződés esztétikailag zavaró lehet, nem befolyásolja a beavatkozás hatékonyságát!


Gyökérkezelt fog fehérítése

A gyökérkezelt fogak elszíneződése nem reagál a hagyományos fogfehérítő eljárásokra, mivel ezek csak a fog külső rétegét fehérítik. Az elszíneződés kezelésére több lehetőség is létezik. Az egyszerűbb megoldás egy fehérítő tömés alkalmazása, amely betölti a fog koronai részét és eltakarja az elszíneződést. Azonban ez a tömés nem erősíti meg a fogat, és idővel elkopik vagy leesik.


onlay-illusztráció

Korona és Onlay

Egy másik lehetőség az onlay vagy a korona készítése. Ezek a módszerek által a fog teljes rágófelülete lefedésre kerül és amellett, hogy visszaadja a fog természetes formáját és színét, még a fogakat is erősíti és védi a kezelt fogat a további károsodástól.


Mit tegyünk, ha nem enyhül a fájdalom?

Amennyiben a kezelést követően a fájdalom nem enyhül, ajánlott felkeresni a kezelő orvost. Előfordulhat, hogy a gyógyulási folyamat egyéni adottságok miatt a szokásosnál lassabban halad, szövődmények lépnek fel, vagy esetleg szükséges a fog újbóli tisztítása.


Ha a fog vagy az íny rendkívül érzékeny és a fájdalom nehezen csillapítható, mindenképpen tájékoztatni kell a kezelő orvost a további kezelési terv kialakítása és a megfelelő kezelés érdekében.


Tévhitek és válaszok


1 A gyökérkezelés fájdalmas

Sokan halogatják a fogorvosi vizsgálatokat, mert kellemetlennek, fájdalmasnak gondolják a beavatkozást. A gyökérkezelés (és a legtöbb, komolyabb beavatkozást igénylő folyamat) során érzéstelenítő injekciót kap a páciens, aminek köszönhetően nem érezhető fájdalom.


2 A gyökérkezeléshez több alkalom szükséges

Bár nem kizárt, hogy valakinek többször kell tisztítani a gyulladt fogat, az esetek többségében egy alkalom elegendő erre. A kezelés során a fogak kitisztítása, fertőtlenítése és a fogcsatorna tömése is lehetséges. A második találkozásra csak azért van szükség, hogy felkerüljön a korona vagy az onlay.


3 A fogfájás a gyökérkezelés szükségességét jelzi

A fogfájás nem jelent egyet azzal, hogy az érzékeny fogat gyökérkezelni kell. A szuvas fog is fájhat és kellemetlenséget okozhat, aminek kezelése teljesen más. Ezért nagyon fontos, hogy ha fájdalmat tapasztalunk, keressük fel fogorvosunkat a probléma diagnosztizálása és a személyre szabott kezelési terv kialakítása céljából.


Kíváncsi vagy milyen tévhitek keringenek még a gyökérezelést illetően? Nézd meg informatív videónkat a témában!Rendszeres fogászati vizsgálat

A rendszeres fogászati szűrés segítségével időben diagnosztizálható a probléma. Érdemes évente, de akár félévente fogászati vizsgálatra menni az általános kezelések (pl. fogkőleszedés) céljából.


Fogfájással küzdesz? Érzékeny a fogad a hiderge, melegre? Jelentkezz be fogászati vizsgálatra a XVIII. kerületi fogászati és gnatológiai knlikánkra, hogy szakszerű segítséget nyújthassunk számodra!


Comments


bottom of page