online store import { local } from 'wix-storage'; $w.onReady(function () { // Check URL for GCLID and store it let url = new URL(window.location.href); let gclid = url.searchParams.get('gclid'); if (gclid) { local.setItem('gclid', gclid); } }); console.log
top of page
Smile Design_software screenshot.png

Mit tehetünk, ha nem vagyunk megelégedve mosolyunkkal?

Ne engedd, hogy kellemetlen meglepetések érjenek. Lásd már a kezdetektől, hogy hová is tart a kezelésed.

Ismeretlen kóreredet

  • 1. lépés: 2d fényképek alapján előtte-utána nézet

  • 2. lépés: a tényleges megvalósíthatóságot vizsgáljuk 3d számítógépes tervezéssel

  • 3. lépés: konzultáció a lehetőségekről, kinyomtatjuk 3D nyomtatóval az új “mosolyt”

  • 4. lépés: megvalósítás

Mi lehet a háttérben?

A két leggyakoribb fejfájás típus esetén egyaránt szerepe van a problémák kialakulásában az ún. trigger pontoknak. Ezek az izmok túlerőltetése, illetve sérülése miatt létrejövő görcsös csomók. Az izmaink sok-sok egymással közel párhuzamosan futó rostból állnak, egy rost nagyjából olyan vastag, mint egy hajszál. A hosszantartó, kismértékű izommunka jelentősen hozzá tud járulni ezeknek a trigger pontoknak a kialakulásához. Hogyan?

 

Ha egy izom hosszú ideig kis mértékben, de megfeszített állapotban van, (ez történik például, ha rossz testtartással állunk vagy ülünk), az izmok feszítettsége összenyomja az ereket, így csökkenti a véráramlást az izomban, ezáltal elzárva az izmot a tápanyagoktól, oxigéntől. Ahhoz, hogy egy izom ellazult állapotba jusson szükség van némi energiára. A csökkent vérellátás miatt viszont lesznek izomrostok, amelyek nem kapnak elég vért, tápanyagot, így nem lesz meg a  szükséges energia a nyugalmi állapot visszaállítására. Kialakulnak tehát a trigger pontok.

Ha egy izom hosszú ideig kis mértékben, de megfeszített állapotban van, (ez történik például, ha rossz testtartással állunk vagy ülünk), az izmok feszítettsége összenyomja az ereket, így csökkenti a véráramlást az izomban, ezáltal elzárva az izmot a tápanyagoktól, oxigéntől.

 

Ahhoz, hogy egy izom ellazult állapotba jusson szükség van némi energiára. A csökkent vérellátás miatt viszont lesznek izomrostok, amelyek nem kapnak elég vért, tápanyagot, így nem lesz meg a  szükséges energia a nyugalmi állapot visszaállítására.

 

Kialakulnak tehát a trigger pontok.

trigger_pont_rajz.png
trigger_pont_rajz_2.png

Mit okoznak a trigger pontok?

A trigger pontok megnyomása fájdalmas, viszont a fő panaszt nem is ez okozza. Nagyobb probléma az, hogy kisugárzó fájdalmat váltanak ki. Ez azt jelenti, hogy a trigger ponttól távol alakul ki fájdalom. Így például a képen is látható izom, ami a halántékunknál van, nem csak önmaga lehet fájdalmas, hanem más területeken is kiválthat fájdalom érzetet. Tehát pl. fogfájdalmat érezhetünk, miközben nem is a fogainkkal van a probléma, hanem az izommal a halántékunknál.

Szerepük a fejfájásban

A trigger pontok szerepe a fejfájások kialakulásában már régóta tárgyalt az orvosi szakirodalomban. Így széles körben napvilágot láttak azon adatok, miszerint a fejfájás gyakorisága és erőssége arányban áll a trigger pontok számával. Trigger pontok megnyomásával kiválható fejfájás vagy akár bizonyos betegeknél migrénes roham is. (2)

Mi okozhatja a trigger pontok létrejöttét a fejfájás esetén?

Itt jön szóba, az állkapocsízület, valamit a környező izmok betegsége. Az állkapocsízületet, a környező fej-nyak izmokat, illetve a fogazatot együttesen rágószervnek nevezzük. Ha ezek nincsenek összhangban, akkor egyikbe vagy akár többen, probléma léphet fel. (3)

Szerencsére a tünetek legelőször általában az izmoknál kezdődnek. Szerencse azért, mivel az izmok sokkal hamarabb tudnak regenerálódni, ha megszűnik a kóros igénybevétel. Míg a fogak, illetve állkapocs ízületekről ez már nem mondható el.

Miben rejlik a megoldás?

Az orvosi szakirodalomban egyre szélesebb körben ismerik fel, hogy a rágószerv, problémái nem ritkán forrásai, illetve kiváltói lehetnek a fejfájásos tüneteknek.(4) (3)

A mi szakterületünk a rágószerv optimális működésének helyreállítása, tehát a fogazat, izomzat és ízület közti harmónia helyreállítása. (Kérjük fejfájásával először mindig keresse fel háziorvosát, kezelőorvosát!)

Miért várnál amíg rosszabb lesz?

7 lépéses állapotfelmérésünkkel nem csak egy nagyon részletes kivizsgálásban lesz részed, hanem végre úgy mehetsz haza egy fogorvostól, hogy biztosan megérted a diagnózist, a kezelést és nem kell félj rejtett költségektől.

FOGLALJ IDŐPONTOT ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE!

Források:

1. Franco A, Gonçalves D, Castanharo S, Speciali J, Bigal M. Migraine is the Most Prevalent Primary Headache in Individuals with Temporomandibular Disorders. J Orofac Pain. 2010;24:287-292.

2. Do, T. P., Heldarskard, G. F., Kolding, L. T., Hvedstrup, J. & Schytz, H. W. Myofascial trigger points in migraine and tension-type headache. The Journal of Headache and Pain 19, 84 (2018).

3. Di Paolo C, D’Urso A, Papi P, et al. Temporomandibular Disorders and Headache: A Retrospective Analysis of 1198 Patients. Pain Research and Management. doi:https://doi.org/10.1155/2017/3203027

4. . Ballegaard V, Thede-Schmidt-Hansen P, Svensson P, Jensen R. Are headache and temporomandibular disorders related? A blinded study. Cephalalgia Int J Headache. 2008;28(8):832-841. doi:10.1111/j.1468-2982.2008.01597.x

TUDOMÁNYOS CIKKEK

bottom of page