online store import { local } from 'wix-storage'; $w.onReady(function () { // Check URL for GCLID and store it let url = new URL(window.location.href); let gclid = url.searchParams.get('gclid'); if (gclid) { local.setItem('gclid', gclid); } }); console.log
top of page

Hogyan nem okoz ínybetegséget egy fogkorona?

Az igazság az, hogy rosszul illeszkedő koronák gyakran okoznak fogínygyulladást. De miért is történik ez, és mit tehetünk ellene?


A koronákat – azaz a fogra ráragasztott "sapkát" – olyan helyzetekben használjuk, amikor a természetes fogunk nagy mértékben leromlott, sérült vagy törött. A korona célja, hogy helyettesítse az eredeti fogat, és visszaadja a rágó funkciót, valamint esztétikus megjelenést nyújtson. Ennek érdekében fontos, hogy a korona tökéletesen illeszkedjen.
Amennyiben a korona nem tökéletesen illeszkedik, fennáll a veszélye annak, hogy a fog és a korona közötti résekben ételmaradványok és baktériumok halmozódhatnak fel. Ezek a baktériumok ínygyulladást, vagy akár fogágybetegséget is okozhatnak, melyek fájdalmasak lehetnek és további fogászati problémákat eredményezhetnek.


ínygyulladás


A gyulladás általában jelzi, hogy a szervezet próbálja leküzdeni a fertőzést. A fogínygyulladás esetében a tünetek közé tartozik a vörös, duzzadt íny, a vérzés fogmosás közben vagy étkezés után, érzékenység és fájdalom, rossz szájíz, valamint rossz lehelet. Ha észleli ezeket a tüneteket, keresse fel fogorvosát.


Ha az ínygyulladást nem kezelik, idővel krónikussá válhat és súlyosabb fogágybetegséghez vezethet, amely a fogak elvesztésével járhat. Ezenkívül a gyulladás további egészségügyi problémákat is okozhat, mint például szívbetegséget vagy cukorbetegséget.


Mit tehetünk tehát a rosszul illeszkedő koronák okozta ínygyulladás ellen?


Először is, fontos, hogy foglalkozzunk a probléma gyökerével: a koronával. Az alábbi fotókon egy hidat mutatunk be, de a lényeg itt is ugyanaz lesz. Ahogy látszik a szürke részek a saját fogakról készült másolatok. Látható, hogy a saját fog és a korona közötti átmenet teljesen sima, lépcső nélküli, tehát a két felszín teljesen egymásba simul. Ez azért fontos, hogy a korona beragasztását követően tökéletes illeszkedés valósuljon meg a saját fog és a korona között, megakadályozva a baktériumok letelepedését.Ez mind a fogorvostól, mind pedig a fogtechnikustól nagy odafigyelést és precizitást igényel, de hosszútávon ez a megoldás biztosítja azt, hogy koronái vagy hídja mellett ínye egészséges maradjon.


Másodsorban, alapos szájhigiéniai gyakorlatokat kell követnünk. Ez magában foglalja a rendszeres fogmosást kétszer naponta, a fogselyem használatát naponta egyszer, valamint a fogorvosi ellenőrzéseket és a fogkő-eltávolítást. Ezek a tevékenységek segítenek eltávolítani az ételmaradványokat és a baktériumokat, amelyek felhalmozódhatnak és gyulladást okozhatnak.


TIPP: Nézd meg videónkat!
Végül, egyensúlyban lévő, egészséges étrendre is szükség van, mivel a megfelelő tápanyagok bevitelével segíthetünk a szervezetnek a gyulladás és a betegségek leküzdésében.


Összefoglalva, a rosszul illeszkedő koronák ínygyulladást okozhatnak, amely súlyos fogászati és általános egészségügyi problémákhoz vezethet. De a helyes lépésekkel, beleértve a korona beállítását, a szájhigiéniai gyakorlatokat és a táplálkozást, csökkenthetjük a gyulladás kockázatát és egészséges mosolyt tarthatunk.


Fogpótlás készítésén gondolkodik? Jelentkezz be digitális fogászati magánklinikánkra!Comments


bottom of page