Halántéki fejfájás

Egy rossz cipőtől a lábad fáj. A rossz fogaktól meg a fejed fájhat?


Senki nem szereti a fejfájást, hisz elrontja a hangulatunkat, letompít és egyszerűen csak elvonja a figyelmünket. Jó lenne valami megoldás, nem igaz?


Lehet itt számodra egy érdekes eredmény. Egy 2009-ben készült amerikai orvosi cikk alátámasztott egy már régóta bizonygatott összefüggést a fejfájás kezelése terén. Kezdjük ott, hogy először is milyen mechanizmussal alakul ki a halántéki fejfájás?


Gondolom volt már izomfájdalmad egy nagy megerőltetés, edzés után. Fel tudod idézni, hogy hogy fájtak bizonyos izmaid? Túlterhelted az izmaidat és ezért olyan anyagcsere termékek halmozódnak fel, amik ingerlik a fájdalom érző idegeid. A tested később elszállítja ezeket az anyagcsere termékeket és friss vért, oxigént és tápanyagokat szállít oda, így elmúlik a fájdalom.


De van itt még egy másik dolog is ami fontos lehet a fejfájásoddal kapcsolatban. Ha egy izmot nem hagyunk regenerálódni és folyamatosan nagy igénybevételnek, sőt inkább túlterhelésnek van kitéve, akkor görcsös csomók, ún. trigger pontok alakulhatnak ki benne. A trigger szó az angol ravasz szóból származik, amivel egy fegyvert elsütnek. Azért kapta ezt a nevet, mert ha egy ilyen görcsös csomót megnyomunk, akkor szinte gombnyomásra kiváltódik a fájdalom. Ez a fájdalom pedig annál aki fejfájással küzd maga a fejfájás lehet. Tehát a fájdalmat a görcsös, túlhasznált izomzat váltja ki.Na de milyen izmok és miért fáradnak ki a fejünk területén?

Nézzük meg oldalnézetben a fejünk izmait. Van egy csomó arcizmunk, amik aprócska a bőrrel szoros összeköttetésben lévő izmok és ezeknek köszönhető, hogy érzelmeinket az arckifejezésünkkel fejezhetjük ki. Ha ezeket kivesszük a képből jóval nagyobb izmokat találunk.


Mégpedig a rágóizmainkat. Ezek mozgatják az állkapcsunkat, ezekkel tudjuk összeszorítani a fogainkat és ezek egyike súlyára tekintve ez a legerősebb izmunk. Fejfájós személyeknél ezek az izmok gyakran ki vannak fárasztva és így fejfájást okoznak.


De mitől is fáradnak ki és válnak görcsössé? Ugye a fogainkat szorítjuk össze ezekkel az izmokkal, napi kb. 500 alkalommal amikor a termelődő nyálunkat lenyeljük és ezekkel rágunk. Ahogy egy rossz cipő szoríthatja a lábunkat és ezáltal a járásunkat is megváltoztathatja, úgy a rosszul elhelyezkedő, tömött, hiányzó vagy pótolt fogak is ezt okozhatják az állkapcsunkkal. Miért? Mert valahogy össze kell tudnunk zárni a fogainkat, ha nem tudnánk megfelelően az a nyelést és rágást is nehezítené.