online store Halántéki fejfájás
top of page

Halántéki fejfájás

Frissítve: 2023. ápr. 22.

Egy rossz cipőtől a lábad fáj. A rossz fogaktól meg a fejed fájhat? Van-e összefüggés a halántéki fejfájás és az állkapocs ízületi problémák között? Ha igen, hogyan kezelhető?


Ezekre a kérdésekre átfogó választ kapsz ebben a cikkben!


Senki nem szereti a fejfájást, hisz elrontja a hangulatunkat, letompít és egyszerűen csak elvonja a figyelmünket. Jó lenne valami megoldás, nem igaz?


nő-megérinti-a halántékát-fájdalom-miatt

A fejfájás típusai


Nem a halánték fájdalom az egyetlen, ami megnehezítheti a fejfájósok életét. Mielőtt rátérünk a halánték fájdalom lehetséges okaira és annak kezelésére, nézzük meg a leggyakoribb fejfájás típusokat.


Tenziós fejfájás


A tenziós fejfájás általában a nyaki feszültség és stressz okozta állapotokkal van összefüggésben. Az ilyen típusú fejfájásokat általában érzékenyebbé teszi az érintett a zajra és a fényre, és jellemző lehet a fájdalom nyomó jellege is.

A fej hátsó részén vagy a homlokon is jelentkezhet, és néha émelygéssel vagy hányingerrel járhat. A tünetek általában enyhék, de tartósak lehetnek, és a mindennapi tevékenységet is nehezíthetik.


Cluster fejfájás


A Cluster fejfájások általában az arc és a homlok egyik oldalán jelentkeznek, és meglehetősen intenzívek lehetnek. Az ilyen típusú fejfájásokat általában rövid időszakokra jellemzi a tünetek heves és hirtelen megjelenése, amelyeket akár az arc vörössége és duzzanata is kísérhet. A fájdalom gyakran az arc, a szemek és a homlok egy részén jelentkezik.


Migrén


A migrén általában lüktető fájdalommal jár, és gyakran csak az egyik oldalon jelentkezik. Az ilyen típusú fejfájásokat általában előre megjósolhatatlan roham jellemzi, amit olyan tünetek kísérhetnek, mint a fény- és hangérzékenység, a szédülés és az émelygés és a hányás. A migrén kialakulásának oka több tényezőből állhat, amit ebben a blogcikkben mutatunk be részletesebben. A migrén tünetei rendkívül zavaróak lehetnek és gyakran kihatnak a mindennapi tevékenységekre.


A halántéki fejfájás kialakulása


Lehet itt számodra egy érdekes eredmény. Egy 2009-ben készült amerikai orvosi cikk alátámasztott egy már régóta bizonygatott összefüggést a fejfájás kezelése terén.


Kezdjük ott, hogy először is milyen mechanizmussal alakul ki a halántéki fejfájás?


Az izmok fájdalma


Gondolom volt már izomfájdalmad egy nagy megerőltetés, edzés után. Fel tudod idézni, hogy hogy fájtak bizonyos izmaid? Túlterhelted az izmaidat és ezért olyan anyagcsere termékek halmozódnak fel, amik ingerlik a fájdalom érző idegeid. A tested később elszállítja ezeket az anyagcsere termékeket és friss vért, oxigént és tápanyagokat szállít oda, így elmúlik a fájdalom.


trigger-pontokat-elmagyarázó-infógrafika


Trigger pontok


De van itt még egy másik dolog is ami fontos lehet a fejfájásoddal kapcsolatban. Ha egy izmot nem hagyunk regenerálódni és folyamatosan nagy igénybevételnek, sőt inkább túlterhelésnek van kitéve, akkor görcsös csomók, ún. trigger pontok alakulhatnak ki benne.

A trigger szó az angol ravasz szóból származik, amivel egy fegyvert elsütnek. Azért kapta ezt a nevet, mert ha egy ilyen görcsös csomót megnyomunk, akkor szinte gombnyomásra kiváltódik a fájdalom. Ez a fájdalom pedig annál aki fejfájással küzd maga a fejfájás lehet. Tehát a fájdalmat a görcsös, túlhasznált izomzat váltja ki.


Arcizmok


Nézzük meg oldalnézetben a fejünk izmait. Van egy csomó arcizmunk, amik aprócska a bőrrel szoros összeköttetésben lévő izmok és ezeknek köszönhető, hogy érzelmeinket az arckifejezésünkkel fejezhetjük ki.


Rágóizmok


Ha ezeket kivesszük a képből jóval nagyobb izmokat találunk. Mégpedig a rágóizmainkat. Ezek mozgatják az állkapcsunkat, ezekkel tudjuk összeszorítani a fogainkat és ezek egyike súlyára tekintve ez a legerősebb izmunk. Fejfájós személyeknél ezek az izmok gyakran ki vannak fárasztva és így fejfájást okoznak.


nyak-és-arc-izmok-illusztrációja

Mitől fáradnak ki és válnak görcsössé?


Ugye a fogainkat szorítjuk össze ezekkel az izmokkal, napi kb. 500 alkalommal amikor a termelődő nyálunkat lenyeljük és ezekkel rágunk. Ahogy egy rossz cipő szoríthatja a lábunkat és ezáltal a járásunkat is megváltoztathatja, úgy a rosszul elhelyezkedő, tömött, hiányzó vagy pótolt fogak is ezt okozhatják az állkapcsunkkal.


Miért? Mert valahogy össze kell tudnunk zárni a fogainkat, ha nem tudnánk megfelelően az a nyelést és rágást is nehezítené.


Az izmok kiegyensúlyozatlansága


Ez viszont akkor, amikor a fogaink elhelyezkedése, formája nincs összhangban az izmainkkal az izmok kiegyensúlyozatlan működéséhez vezet. Az ilyen izmok pedig hamarabb kifáradnak és görcsössé válnak, idővel pedig fejfájás is kialakulhat.


ábra-az-állkapocs-és-fogad-megfelelő-záródásáról

Van rá megoldás?


Az izmok görcsössége, feszessége tehát fájdalommal jár. De ez a megfelelő kezelés által eredményesen kezelhető!


Abban az esetben, ha a halánték fájdalom többször, visszatérően jelentkezik, érdemes egy szakorvos által végzett vizsgálat alapján kezelni a problémát. A kezelés alatt pedig nem a gyógyszerek szedését, fájdalomcsillapító szerek alkalmazását értem, hanem az izmok ellazítását és nyugalmi állapotba helyezését, hogy a görcsösség és a fájdalom megszűnjön.


Mit jelent, ha más tünetek is kísérik?


Ha a fejfájások mellett valamilyen kísérő tünet is jelentkezik, mindenképpen érdemes komolyan venni a problémát. Az alábbi tünetek esetén elképzelhető, hogy a fogsor helytelen záródása más, állkapocs ízületi problémákat is okoz, aminek kezelése elengedhetetlen:

  • állkapocsízületi fájdalom

  • állkapocs kattogás

  • erős fájdalom a fül előtt

  • ízületi gyulladás

  • fájdalom a rágóizmokban

  • a fe és nyaki izmok fájdalma

  • szájnyitási korlátozottság

  • fájdalommal járó szájnyitás

  • szájzár

  • az arc fájdalma

  • a kezek és/vagy ujjak zsibbadása

  • gerinc problémák

  • előre esett fejtartás

  • ízületi panaszok

A halánték fájdalom kezelése


Ha meg akarod tudni, hogy nálad fennáll-e egy ilyen kiegyensúlyozatlanság akkor nézd meg állapotfelmérés oldalunkat! A halánték fájdalom kezelhető és megszüntethető a megfelelő, személyre szabott kezelési terv követésével.

bottom of page