online store Állkapocs fájdalom: okai, tévhitek és megoldások
top of page

Állkapocs fájdalom: okai, tévhitek és megoldások

Fejfájás, állkapocs kattogás, izom merevség a nyakban? Ezek mind az állkapocs problémák tünetei közé tartoznak. Mi lehet a kialakulásának az oka? Mire érdemes odafigyelni, ha már tapasztaljuk a panaszokat?


Ebben a cikkben 11, az állkapocs fájdalommal kapcsolatos tévhitet mutatunk be és irányt mutatunk a fájdalom és kellemetlenségek megszüntetése érdekében!


nő-a-fájó-arcát-érinti-meg

Az állkapocs működése


Az állkapocs egy rendkívül fontos és összetett szerkezet a testünkben. Ez az a pont, ahol az alsó és felső állkapocs találkozik egymással. Az állkapocs, a fogak és a közeli izmok együttesen alkotják a rágószervet, amiknek összehangolt, kifinomult munkája lehetővé teszi a szájnyitást, a beszédet, és a rágást is.


Az állkapocs alsó részét, ami mozgatható a temporomandibuláris ízület kapcsolja össze a felső, stabil csonttal. Ez az ízület biztosítja az állkapocs mozgását előre, hátra, oldalra és körkörösen is. Az ízület napi szinten rendkívül intenzív használatnak vannak kitéve, így sérülékenységének esélye fokozott.


Tévhitek és magyarázatok az állkapocs fájdalomról


Az alábbi pontokban azokat a gyakori tévhiteket foglaltuk össze, amik az állkapocs fájdalom és az állkapocsízületi panaszok hátterében jellemzők lehetnek.


Kezelhető-e az állkapocs fájdalom otthon? Elmúlik-e magától a fájdalom? És mikor érdemes orvos segítségét kérni? Valamennyi kérdést megválaszolunk az alábbi listában!


Tévhit 1: Az állkapocs fájdalom ideiglenes, nem igényel orvosi kezelést


Ha az állkapocs fájdalom, vagy az ahhoz kapcsolódó tünetek nem csak egyetlen egyszer, hanem gyakran, visszatérően jelentkeznek, biztosak lehetünk abban, hogy nem fognak maguktól elmúlni. Sőt, ha nincsenek kezelve, idővel komolyabb panaszokat is okozhatnak. A szakszerű vizsgálat és egyéni kezelési terv minden esetben ajánlott az állkapocs problémák megszüntetése céljából!


Tévhit 2: Az állkapocs fájdalom csak a fogakkal kapcsolatos problémákból eredhet


Bár fogászati problémák is okozhatnak állkapocs fájdalmat, számos más tényező, például stressz, rossz testtartás vagy az állkapocsízület diszfunkciója is hozzájárulhat a fájdalomhoz.


nő-halántékát-érinti-meg

Tévhit 3: Bármelyik fogorvos tud segíteni az állkapocs fájdalmon


Bár a fogorvosok fontos szerepet játszanak az állkapocs fájdalom diagnosztizálásában és kezelésében, nem mindegyikünk specializálódik az állkapocs problémák kezelésére. A gnatológia területe kifejezetten az állkapocs ízületet vizsgálja és kezeli, így a gnatológus szakemberek hatékonyan tudnak segíteni a probléma feltárásában és kezelésében.


Tévhit 4: Otthoni kezelés is elegendő


Fontos, hogy szakemberhez forduljunk a fájdalom pontos okának meghatározása és a megfelelő kezelés érdekében. Az otthoni kezelési módszerek, mint az általános gyógytorna, az előre gyártott harapásemelő sínek alkalmazása átmenetileg enyhítheti a tüneteket, de hosszú távú megoldást nem biztosítanak.


Tévhit 5: Csak az idősebb embereket érinti az állkapocs probléma


Az állkapocsízületi problémák bármely életkorban előfordulhatnak. A stressz, a rossz testtartás, az életmódbeli szokások és más tényezők miatt már egészen fiatal korban is megjelenhetnek a panaszok és kialakulhat komolyabb probléma is. Ezért ha a tünetek bármelyikét tapasztalod magadon, cselekedj időben és fordulj szakemberhez!


Tévhit 6: Az állkapocs fájdalom mindig a fogak problémáit jelzi


Igaz, hogy a fogászati problémák okozhatnak állkapocs fájdalmat, de nem minden esetben van közvetlen kapcsolat a két dolog között. Az állkapocs fájdalomnak számos más oka is lehet: bekövetkezhet ütést követően, kialakulhat a rossz testtartás miatt, de a stressz is az állkapocs fájdalom okai közé sorolható.


Tévhit 7: Csak a fogcsikorgatás esetén kell foglalkozni vele


Bár az éjszakai fogszorítás és a fogcsikorgatás állkapocs fájdalmat okozhat, nem csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha ez a probléma áll fenn. Ez a tünetek egyike lehet, de számos más kellemetlenség is jelentkezhet, ami kezelést igényel.


Ezek a tünetek összetettek, és sokszor nem egyértelműen utalnak az állkapocsízületi problémák meglétére. Egy átfogó vizsgálatot minden esetben érdemes fontolóra venni, amennyiben az alábbi tünetek vagy ezek együttese rendszeresen jelentkezik:

  • állkapocsízületi fájdalom

  • állkapocs kattogás

  • erős fájdalom a fül előtt

  • ízületi gyulladás

  • fájdalom a rágóizmokban vagy a fej-nyak izmokban

  • szájnyitási korlátozottság

  • fájdalommal járó szájnyitás

  • szájzár

  • fejfájás

  • az arc fájdalma

  • a kezek és/vagy ujjak zsibbadása

  • gerinc problémák

  • előreesett fejtartás

  • ízületi panaszok

nő-az-állkapcsát-oldalra-tartja

Tévhit 8: A tünetek csak az állkapocsban érzékelhetők


Az állkapocs fájdalom néha más területekre is kisugározhat, például a fejre, a nyakra vagy a vállakra. Ezért fontos figyelembe venni a fájdalom kiterjedését és az egyéb, fentebb felsorolt tüneteket is.


Tévhit 9: Az állkapocs kattogásnak nincs köze az ízületi problémákhoz


Az állkapocs kattogása egyértelműen jelzi az állkapocs rendellenességét és az egyik legelső tünete lehet az állkapocsízületi betegségeknek. Ha gyakran hallunk egy határozott kattanó hangot, amikor kinyitjuk és/vagy becsukjuk a szánkat, akkor érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az állkapcsunk egészségére.


A kattogást a két (alsó és felső) csont közötti porc elmozdulása okozza. A fogak összezárásakor ez a porc elmozdul előre, szájnyitáskor pedig hátra. Ez a kicsúszás kattogó hanggal jár és idővel károsítja a porcot, hiszen elkophat a felszíne és ezáltal felerősödhet a fájdalom.


Tévhit 10: Csak harapásemelő sínre van szükség a fájdalom enyhítésére


Tévhit, hogy az állkapocs fájdalmát kizárólag harapásemelő sín viselése által hatékonyan lehet kezelni, mivel az állkapocs fájdalom kezelése összetettebb ennél. A harapásemelők fontos részei a terápiának, de önmagukban nem jelentenek megoldást a probléma valódi okának kezelésére.


Tévhit 11: Az állkapocs fájdalmak nem kezelhetők


A problémát kiváltó okok feltárását követően, a megfelelő módszerrel hatékonyan és tartósan kezelhetők az állkapocsízületi panaszok! Fontos azonban, hogy ne csak a probléma tünetei kerüljenek enyhítésre gyógyszerek és átmeneti megoldások alkalmazásával, hanem az állkapocs fájdalom gyökerét diagnosztizálva történjen a kezelés.


Az állkapocs fájdalom leggyakoribb okai


A tünetek - mint a fájdalom, a kattogás, a szájnyitási- és zárási nehézségek, stb. - csak jelzésként szolgálnak arra, hogy a rágóízület megbetegedett. Az okokról nem minden esetben tudunk, de egy alapos kivizsgálás segít a valódi probléma feltárásában.


Mik lehetnek tehát a fájdalom kiváltó okai?

  • ízületi gyulladás

  • az ízület merevsége

  • ízületi rendellenesség

  • stressz

  • rossz fogazat záródás (harapás)

  • fogcsikorgatás (éjszaka jelentkező)

  • fogszorítás

  • fogászati probléma

  • állkapcsot ért ütés vagy sérülés

erős-fájdalom-a-nő-füle-előtt

Életmódbeli változtatások és megelőző intézkedések


Bizonyos esetekben az állkapocs fájdalom elkerülhető és a komolyabb problémák kialakulása megelőzhető. Mit tehetünk, hogy minimalizáljuk az állkapocs ízületi betegségek megjelenését?


Stressz és szorongás


Az állkapocs ízület problémáinak egyik gyakori okozója a stressz és szorongás. A fokozott stressz és szorongás hatására az izmok megfeszülnek, a fogainkat észrevétlenül összeszorítva tartjuk, ami egy idő után görcsösséget, fájdalmat okoz.


Az életmódbeli változtatások és stresszkezelési technikák, mint például relaxáció, mély légzés, meditáció vagy testmozgás, segíthetnek csökkenteni a stresszt és enyhíteni az állkapocs problémák kialakulásának kockázatát.


Étkezési szokások


Az étkezési szokások jelentős szerepet játszanak az állkapocs fájdalom megelőzésében. Ha már fennáll a probléma, a fájdalom esetén fontos odafigyelni, hogy ne terheljük túlzottan az állkapcsunkat. Kerüljük a kemény és a nehezen rágható ételeket, valamint a folytonos rágógumizást. Fontos, hogy az étkezés során lassan és alaposan rágjunk, és válasszunk könnyen rágható, puhább ételeket. Ha az étkezés során gyakran jelentkezik kellemetlenség, érdemes minél hamarabb gnatológus szakemberhez fordulni.


Fogászati problémák


Az állkapocs fájdalom bizonyos esetekben fogászati eredetű is lehet. A kezeletlen fogszuvasodás, fogfájás, fogínygyulladás hosszú távon kellemetlenséget okoz, ezért rendkívül fontos a rendszeres kontroll és a száj higiéniájának rendben tartása.


férfi-izma-fáj-a-gerinc-mentén

Testtartás


A helytelen testtartás (görbe hát, előre eső vállak és fej) gyakrabban fordul elő az állkapocs ízületi problémák kiváltó okai között, mint gondolnánk. A helytelen testtartás során az izmok megmerevednek, görcsössé válnak. Ez történik a nyak- és vállizmokkal is: folyamatosan megfeszült állapotban vannak, amik rossz hatással vannak a rágóizmokra is.


Fontos figyelni a helyes testtartásra és rendszeresen gyakorolni a megfelelő testtartást támogató gyakorlatokat. Ez segíthet csökkenteni az állkapocs fájdalmat és elősegíti a helyes testtartást, hogy az izmok nyugalmi állapotba kerülhessenek.


Ez utóbbi összefüggés viszont fordítva is igaz. Az állkapocs rossz helyzete hatással van a testtartásra, ezáltal pedig mozgásszervi panaszok kialakulását okozhatja.


Az állkapocs fájdalom diagnosztizálása és kezelése


Az egészségügyi panaszok esetén nem szerencsés az otthoni diagnosztizálás, hiszen sok esetben komplexebb dologról van szó, mint gondolnánk. Ha az állkapocs problémákra jellemző tünetek bármelyikét rendszeresen tapasztalod, ajánlott egy szakszerű orvosi kivizsgálás eredményei alapján, célzottan kezelni a problémát.


Professzionális segítség az állkapocsízületi probléma kezelésére


Testünk egyedi és pontosan ezért elengedhetetlen, hogy a kezelés is egyéni és személyre szabott legyen. Gnatológiai kezeléseink során figyelembe vesszük a tested sajátos felépítését, a problémád súlyosságát és annak gyökereit, hogy célzott segítséget nyújthassunk.


Célunk, hogy megszüntessük a kellemetlenségeket okozó állkapocsízületi problémákat, ezért 30 napos pénz visszafizetési garanciát vállalunk! Foglalj időpontot állapotfelmérésre és mi segítünk megszabadulni az állkapocs fájdalomtól!

bottom of page