online store import { local } from 'wix-storage'; $w.onReady(function () { // Check URL for GCLID and store it let url = new URL(window.location.href); let gclid = url.searchParams.get('gclid'); if (gclid) { local.setItem('gclid', gclid); } }); console.log
top of page

Mit tegyek, ha fáj az állkapcsom a fülemnél?

Frissítve: 2023. máj. 15.

Folyamatosan fennálló, vagy gyakran visszatérő fájdalom a fül előtt? Állkapocs ízületi gondokkal küzdesz és szeretnél valódi megoldást találni a problémára?


Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet felismerni az állkapocsízületi problémák fennállását és hogyan lehet hatékonyan kezelni a rendszeresen visszatérő állkapocs fájdalmat.


Egy nő a füle előtt érinti meg az arcát

Miért a fülnél jelentkeznek a panaszok?

Azért érezheted azt, hogy a fülednél, vagy a füled előtt jelentkezik a fájdalom, mert itt helyezkedik el az állkapocs ízület. Két csont találkozási pontja ez, amik olyan módon csatlakoznak egymáshoz, hogy a száj nyitása és zárása, illetve az állkapocs mozgatása minden irányba lehetséges legyen. A két csont, amelyik itt találkozik, az a koponya és az állkapocs.

Amikor az állkapcsot érintő betegség jelentkezik, a fül előtti területen tapasztalható a fájdalom, hiszen ez a csontok találkozási pontja és az állkapocs ízület helye.


Az állkapocs fájdalom okai

"Fáj az állkapcsom a fülemnél!" Mi állhat a probléma hátterében?

Az állkapocs fájdalma több dolognak is lehet a következménye. Az okok között szerepelhet például ízületi gyulladás, az ízület merevsége, ízületi rendellenesség, stressz, fogcsikorgatás, fogászati probléma, valamint az állkapcsot ért ütés vagy sérülés is.

Az állkapocs fájdalmát okozó tényezők lehetnek összetettek is, ezért a probléma feltárása érdekében mindenképpen ajánlott egy alapos kivizsgálás!


Az állkapocsízületi problémák tünetei


A fül előtti fájdalmat tehát különböző testi problémák okozhatják. Sokszor viszont nem csak az állkapocs fájdalom az egyetlen tünet, ami észlelhető az állkapocs ízületi problémák esetében.


Az alábbi tünetek jelentkezhetnek önmagukban, vagy egymás mellett is, amennyiben állkapocs ízületi probléma áll fenn:

 • állkapocsízületi fájdalom

 • állkapocs kattogás

 • erős fájdalom a fül előtt

 • ízületi gyulladás

 • fájdalom a rágóizmokban vagy a fej-nyak izmokban

 • szájnyitási korlátozottság

 • fájdalommal járó szájnyitás

 • szájzár

 • fejfájás

 • az arc fájdalma

 • a kezek és/vagy ujjak zsibbadása

 • gerinc problémák

 • előre esett fejtartás

 • ízületi panaszok

Előfordulhat, hogy az állkapocsízületi problémát más testi probléma váltja ki, vagy erősíti fel, de az sem kizárt, hogy az állkapocs megbetegedése vezet további problémákhoz. A testünk egy komplex rendszer, amiben mindig van összefüggés a tünetek és az azokat okozó panaszok között.


A nő a derekát fogja a hátfájdalom miatt

Mit okozhatnak még a problémák?


Ha az állkapocsízületi problémát kiváltó okok nincsenek időben kezelve, azaz nem kerül feltárásra a valódi probléma és nem készül személyre szabott kezelési terv, további betegségek is kialakulhatnak a kezdeti problémán túl.


A fájdalom miatt megváltozhatnak az étkezési szokások, ha például gondot okoz a keményebb ételek elfogyasztása, vagy a száj nagyra nyitása, mozgatása.


Az ízületi gyulladás súlyosbodhat, egyre több tünet megjelenhet és ez mind negatívan befolyásolhatja a mindennapokat.


Van rá otthoni gyógymód?


Otthoni kezeléssel a fájdalom és tünetek bizonyos szintig és ideig enyhíthetők, de a legtöbb esetben fogászati kezelés kell és orvosi segítségre van szükség a probléma valódi megszüntetéséhez.


A tünetek enyhítése


Ha szükséges, minimálisan csökkenthető a fájdalom az állkapocs kímélésével, így például a könnyen megrágható, pépes ételek fogyasztása, az állkapocs ellazítása és pihentetése átmenetileg enyhítheti a kellemetlenségeket.


Ahogy az alternatív, átmeneti megoldások, úgy a fájdalomcsillapító gyógyszerek sem szűntetik meg a probléma okozóját, csak a tünet enyhítésére alkalmasak ideig-óráig, így ezeknek a szedése nem ajánlott.


A fájdalom fennállása esetén mindenképpen javasolt a szakorvos felkeresése!


Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amennyiben az állkapocs fájdalom, vagy a további tünetek tartósan fennállnak, érdemes orvosi vizsgálatra jelentkezni. Az alábbi esetekben különösen fontos, hogy szakszerű segítséget kérj a probléma kezelésére:

 • a fájdalom állandóan, éjjel-nappal fennáll

 • a száj zárása és/vagy nyitása nehézkes

 • problémát okoz a rágás, a beszéd

 • a tünetek nem csak egyszer, de gyakran jelentkeznek vagy állandóan fennállnak

 • több tünetet is tapasztalsz

Az időben elkezdett, szakszerű és személyre szabott kezelés segíthet megelőzni további problémákat és probléma súlyosbodását.


Fogorvos egy fogorvosi eszközzel pácienst vizsgál

Az állkapocs fájdalom hatékony kezelése


Az első és nagyon fontos lépés az állkapocs problémák kezelése során az alapos állapotfelmérés. Ez lehetővé teszi, hogy megtudd az állkapocsízületeid, a fogazatod és a fej, illetve a nyak izmaid állapotát. Az állapotfelmérés kulcsfontosságú része a személyre szabott kezelési terv felállításának és a valós probléma hatékony kezelésének.


Harapásemelő sín


A sínterápia alapelve az, hogy egy műanyag, patkó alakú készüléket helyeznek az alsó vagy felső fogívre. A sín körülöleli az alatta lévő fogakat és a teteje pedig az ellenoldali fogak felé néz. Az elképzelés az, hogy a sín segítségével a jobb és bal oldali fogak magasságát kiegyenlítik, így helyes tartást biztosítanak az állkapocsnak, valamint megfelelő terhelést az ízületnek és a fogaknak.


A sínterápiát gyakran ajánlják az éjszakai fogcsikorgatás és az állkapocsízületi fájdalom kezelésére, de nem minden esetben elegendő és megfelelő ez a módszer, mert a csontok formája is megváltozhat az állkapocs ízületi problémák esetében, amit nem kezel megfelelően az általános harapásemelő sín.Testi kiegyensúlyozás


Testi kiegyensúlyozásnak nevezzük saját módszerünket, aminek célja az izmok kilazítása, megfelelő szimmetriájának helyreállítása és ezáltal a fennálló problémák megszűntetése.

A csontjainkat testünk izmai tartják és mozgatják. Ha az izmok nyugalmi tónusba kerülnek, akkor a csontok is ideális helyzetbe hozhatók: ezt nevezzük egyensúlyi állapotnak. A Test kiegyensúlyozása lehetővé teszi, hogy a probléma valódi gyökerét tudjuk kezelni, személyre szabottan.


Az állkapocs fájdalom megelőzése


Előfordulhat, hogy az állkapocs ízületi problémák külső tényezők hatására jelentkeznek (pl. ütés, sérülés), illetve a fogazat rossz záródása következtében, de sok esetben megelőzhető a probléma kialakulása.


Mire érdemes odafigyelni a mindennapok során, hogy csökkentsd az állkapocs ízület megbetegedését?


Helyes testtartás


Fontos, hogy ügyelj a helyes testtartásra, különösen akkor, ha ülőmunkát végzel. A helytelen testtartás és az állandó ülés ugyanis hozzájárulhatnak a fej-nyak izmok, izomzatod túlterheléséhez és az állkapocs fájdalom kialakulásához.


A gyógytorna és a rendszeres testmozgás segíthet a helyes testtartás kialakításában, fenntartásában és a problémák kialakulásának megelőzésében.


Kiegyensúlyozott életmód


A kiegyensúlyozott életmód is kulcsfontosságú az állkapocs fájdalom megelőzésében. A stressz ugyanis a test izmainak folytonos feszességét, görcsösségét eredményezheti. Ez a fej és nyak környéki izmokra is jellemző, ami eredményezheti állkapocsízületi betegséget.


Érdemes odafigyelni a stresszkezelésre, az egészséges táplálkozásra és a pihentető alvásra is.


A valódi ok kezelése


A fül előtt jelentkező, rendszeresen visszatérő fájdalmat általában valamilyen szervi probléma okozza. Ha szeretnél véget vetni a gyakori fájdalomnak, válassz személyre szabott kezelést, ami nem csak a tünetek enyhítését, hanem a valódi problémát célozza.


Foglalj időpontot állapotfelmérésre és kapj pontos képet a fájdalom okáról, illetve lehetséges kezelési formájáról!Commentaires


bottom of page